Художникът учител Живко Янев: Предложих на общината да купи материали и учениците от НХГ да изрисуват безплатно подпорната стена на улица „Вардар”, 40 дни нямам отговор… това е мълчалив отказ

„Община Благоевград да финансира изрисуването на подпорната стена на улица „Вардар“, като закупи необходимите материали, а в замяна учениците от художествените паралелки на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ да изрисуват стената безплатно. Това предложих на кмета на Благоевград Атанас Камбитов преди 40 дни, но отговор нямам”, съобщи учителят по изобразително изкуство в Националната хуманитарна гимназия и изтъкнат художник Живко Янев.

В открито писмо до гражданите на Благоевград той посочва, че ползите от реализирането на тази идея ще са няколко. На първо място – общината ще спести доста средства в сравнение с варианта за изрисуването на стената да бъдат поканени художници от страната, на които ще трябва да се платят няколко хиляди лева. Наред с това местната изпълнителна власт ще демонстрира своята подкрепа за младите дарования на града, което е изключително важно за тяхното развитие.

„Тъй като учениците ще работят по един общ проект, художественият ефект ще бъде далеч по-добър, отколкото ако се съберат няколко индивидуалисти, чиито творби взаимно ще се „бият”, изтъква Живко Янев в писмото до екипа „Камбитов”.

След като 40 дни не получил отговор от общината, учителят приел това за мълчалив отказ и публикува откритото писмо. В него се казва:  

„Считам се задължен да ви уведомя за решението на кмета, тъй като то касае нашите деца, а и нас, гражданите. Решението е пълно мълчание, все едно такова не е постъпвало. Учудва ме фактът, че щом в някое предложение присъстват и децата на града, кметът да не взима никакво решение. Започвам да си мисля, че това се прави целенасочено, за да може нашите деца да бъдат изтръгнати от корените на нашата култура, традиция и умения за нейното продължаване. Вярно е, че Европа не иска умни и талантливи деца, но пък ние сами да си погубваме децата, не мога да си го простя. Не мога да разбера защо само ние в Благоевград сме против съхранението на всякакви традиции и национално самосъзнание. А един град без традиция и собствена култура е загубен”, се казва още в писмото на Живко Янев.

Репортер на „Струма“ се свърза със заместник-кмета по културата и хуманитарните дейности Христина Шопова за коментар на откритото писмо. Тя поясни, че с Живко Янев водели интензивна кореспонденция с обем от няколко папки, и изрази готовност да ги предостави.

„Не сме отхвърлили предложението на г-н Янев, просто първо трябва да решим какво ще правим с въпросната подпорна стена. За изрисуването на стената постъпват много идеи, включително и от художници. Ще разгледаме всички искания и ще преценим. Нали трябва действително да сътворим нещо хубаво, естетически издържано, а не после хората да ни критикуват и да коментират: „Вижте какво направиха тези от общината“,  каза Хр. Шопова и увери, че всички предложения за разкрасяването на стената, включително и постъпилото от Живко Янев, ще бъдат внимателно разгледани и анализирани. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *