Художниците А. Васева и Е. Кузманов отличени за празника на св. Лука от гилдията в Благоевград

Традиционната изложба, посветена на св. Лука, покровител на зографите, художниците и всички, които се занимават с изобразително изкуство в различните му жанрове, събра миналата вечер в общинската галерия в Благоевград творци и ценители. В експозицията се включили 34 автори от Благоевград и региона с 59 творби, преобладаващо живописни.

Милушев не пропусна да обясни за пореден път, че с наградите, които се дават за празника на св. Лука, се попълва фондът на галерията. „Ако тези награди се даваха в общия смисъл, нямаше да стои съображението един и същи автор да се отличава няколко поредни години, но не е редно, при положение че има доста качествени неща, втори път да се откупува работа на един и същи автор и във фонда на галерията да има 7-8 творби на един художник и нито една от друг. В годините напред, когато колекцията набъбне, ми се ще да има творби от всеки автор, възможно по-доброто“, наблегна Милушев, а коментарите за причината той да обяснява отново за начина на журиране бе, че отново имало недоволни, които не са сред наградените.

Заслужени аплодисменти за творбите си, отличени с награди, получиха Анна Васева и Евгени Кузманов, професор в ЮЗУ „Н. Рилски“, който заради ангажимент не успя лично да получи приза.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *