Хъркането може да бъде опасно

Хъркането не е само извор на напрежение между съпрузите. Когато е съпроводено от дихателни паузи, то вреди също и на здравето на хъркащия. Ето защо не бива да го подценявате.

Умора и раздразнителност през деня
Най-честата причина хъркащият да се консултира с лекар е желанието му да спести безсънните нощи на човека, който споделя живота му. Но той не знае, че това вреди също и на неговото здраве и тонус.
Ако хъркането е хронично, то може да е проява на „синдром на висока устойчивост на горните дихателни пътища”, който се изразява в лек, повърхностен сън и лошо окисляване на мозъка.

Повишено кръвно налягане
Когато хъркането е съпроводено от хронична умора през деня, затруднено дишане по време на сън, усещания, близки до задух и многократни събуждания през нощта с потребност от уриниране, то може да издава синдром на обструктивна сънна апнея.
Тази патология, която в световен план засяга от 5 до 15 % от възрастните, зачестява с възрастта. На нея трябва да се погледне сериозно, тъй като, ако не се лекува, бързо ще доведе до хипертония и диабет. Добре е да се извърши консултация с лекар.

По-високи рискове от инфаркт и инсулт
Хроничното хъркане с времето може да застраши сърцето и мозъка. Медицински изследвания са установили, че мъжете, страдащи от сънна апнея, са в много по-голяма степен изложени на риск от сърдечносъдови проблеми. Те са по-застрашени от инсулт и инфаркт. Когато хъркането е още умерено, отслабването, спирането на цигарите, алкохола и/или на приспивателните може да се окаже достатъчно. Ще помогне също и ако спите на една страна. Ако обаче случаят е тежък, ще трябва да се прибегне до ползването на специален апарат, който улеснява дишането по време на сън. Това решение може да ви се стори твърде крайно, но дава чудесни резултати.   

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *