Цацаров: Към момента на катастрофата автобусът е бил без редовен годишен технически преглед

Още на 27 юли от Агенция пътна инфраструктура са изисквали моментално стартиране на ремонт на пътя във въпросноя участък с краен срок 15 август 2018 година. Това заяви регионалният министър по време на изявленията след спешната среща при премиера Бойко Борисов, заради катастрофата край Своге. Главният прокурор Сотир Цацаров оповести установените факти около катастрофата. По думите му автобусът е 37 местен, въведен в експлоатация 2001 година. Установено,  е че е преминал последен преглед през февруаи 2018 година, пише BulNews.

Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен годишен технически преглед. Превозвачът е търговско дружество с  двама съдружници, уточни главният прокурор. Назначена е съдебно – медицинска експертиза за състоянието на пострдалия водач, който в момента се намира в болница. Той има две наказателни постановления и 7 фиша. Водачът не е управлявал автобуса след употреба на алкохол. Автобусът към момента на катастрофата се е движел със скорост 53 км в час в участък  в който има ограничение за не повече от 40 км в час.

Утре ще бъде извършен подробен детайлен оглед на автобуса, каза Цацаров. Разследването разполага с данни, които са свързани с асфалтовата настилка и начинът на нейното полагане. Тази линия на разследване ще бъде свързана с начина на изпълнения на ремонта на конкретния пътен участък. Въпросното ограничение от 40 км/ч е било поставено в резултат на констатираното състояние на асфалтовия път. Предстои изизскване на цялата документация. Особен интерес представлява договора за изпълнение. Предмет на разследване ще са действията на водача, превозвача и неговите задължения и на трето място – състоянието на настилката, обобщи Цацаров.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *