Цацаров наду глобата от 5000 лв. срещу благоевградския съветник Кр. Роячки с още 1500 лв., които спестил на тъщата

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров наду глобата от 5000 лв. на благоевградския общински съветник Красимир Роячки с още 1495.23 лева, става ясно от решението по неговия казус, което вчера КПКОНПИ публикува на страницата си. От новата сума 292.15 лв. е възнаграждението, което той получил за участието си в сесията на ОбС на 22.12.2020 г., когато гласувал „в частен интерес на свързано с него лице“ – тъщата му, а останалите 1203.08 лв. без ДДС са материалната облага за майката на съпругата му, която тя получила благодарение гласа на зетя.

Първата сума Цацаров отнема от Роячки в полза на общината, втората – в полза на държавата.

Припомняме, че КПКОНПИ се задейства да търси конфликт на интереси при Кр. Роячки след сигнал, постъпил през февруари, според който той е гласувал „за“ да бъдат освободени от наеми наемателите на неработещите заради пандемията заведения, а месечните наеми на откритите площи пред тях да бъдат намалени. Това стана на сесията на 22.12.2020 г. Причина за установения конфликт на интереси става фирма „Роячки“ ЕООД, която е наемател по два договора с община Благоевград – за открита площ от 60 кв.м пред барчето на театъра и на открита площ от 74 кв.м на пл. „Македония“ пред Спортния тотализатор. Дружеството наемател е с едноличен собственик тъщата на Роячки, като преди това фирмата е била притежавана от него и съпругата му. Комисията приема, че гласувайки на 22.12.2020 г. „за“ намаляване на дължимите наеми за тротоарно право, Красимир Роячки е действал изцяло в интерес на тъща си и тя неправомерно се е облагодетелствала.

КПКОНПИ очакваше общата сума от 6495.23 лева да бъде преведена от Красимир Роячки по сметката на комисията доброволно, той обаче предпочете да обжалва решението в Административен съд – Благоевград. Ако магистратите го потвърдят, Роячки трябва да освободи мястото си в ОбС – Благоевград.

Същата глоба за същото нарушение заедно с Роячки получи и колежката му в ОбС – Благоевград Гергана Янчева, която също обжалва решението на Цацаров в съда.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *