Целината, ползите от нея и как да я консумираме

Че плодовете и зеленчуците са полезни едва ли някой ще тръгне да спори. Но от време на време някой от тях бива набелязван за много по-полезен от всички други. Последната мания в социалните мрежи ни кара да обърнем поглед към целината – един зеленчук, който вероятно подминаваме, но без да знаем какво всъщност може да ни даде.

Смутито е целина е една от тенденциите сред инфлуенсърите и те се надпреварват да ни убеждават колко полезен е този техен навик да го пият всяка сутрин и как задължително и ние трябва да опитаме.

Не искаме да оспорваме ефекта, а да внесем малко яснота за какво точно е полезен този кореноплоден зеленчук и как да вземем най-доброто от него.

Употреба

Целината може да се използва като добавка към супи или да я консумираме под формата на салата – както главата, така и стеблата. Смутито от този зеленчук е препоръчван начин бързо и лесно да си набавим всички полезни съставки от него. Ето как.

Нуждаем се от блендер. За смути ни трябват стеблата на целината, които се нарязват на дребни парчета. Добавяме малко вода и още нещо по наш вкус – краставица или лимон например. Препоръчва се този витаминен коктейл да се пие на гладно.

Ползи

Възстановява електролитния баланс и моментално хидратира организма. Това е много важно след сън, когато с часове не сме приемали вода. Смутито от целина е добра идея и след тренировка, защото и тогава електролитният баланс е нарушен, а натуралните соли в него действат положително.

Регулира баланса на pH-то на кръвта, което е от съществено значение за здравето ни като цяло. Балансира стоманите киселини и подпомага метаболизма. Това е особено важно в напреднала възраст, когато тези процеси са затруднени.

Предпазва от рак благодарение на две съставки – апигенин и лутеолин, които са известни флаваноиди с противораково действие.

Целината съдържа и фталиди, които понижават кръвното налягане, заздравяват стените на кръвоносните съдове и предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Затова е подходяща за хипертоници.

Този кореноплоден зеленчук е и диуретик, което моментално го прави подходящ за сваляне на килограми, както и за изчистването на задържаната вода в организма, пише D-r Axe.

Прочиства черния дроб и пикочния мехур, има антимикробно действие, намалява възпаленията в организма и стойностите на холестерола, бори се със стареенето на кожата.

Ето защо следващия път няма да подминем целината на щанда със зеленчуците. Всичко изброено дотук може да ни звучи малко пресилено, но нищо не ни пречи да пробваме от зеленото смути и да преценим сами има ли ефект от консумация му. Мнозина се кълнат в него.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *