Цената на хотел „Бъндерица” в Банско падна с 600 хил. лева за половин година, съдия-изпълнител го сложи за пореден път на тезгяха

Съдебен изпълнител извади за пореден път на публична продан един от първите хотели в Банско – „Бъндерица”, чийто собственик е софийската фирма „Ликом-К” ООД, представлявана от Людмил Димитров. Само за половин година цената на 5-етажната сграда, която е със застроена площ от 215,73 кв.м, се е стопила с 600 000 лева. Сега хотелът е обявен за 996 480 лева, а през ноември 2018 година той се продаваше за 1 598 400 лв., но купувач така и не се яви. Дали този път „Бъндерица“ ще има нов собственик, ще стане ясно след 16 август, когато е насрочена публичната продан в сградата на Районен съд – Разлог.

Хотел „Бъндерица” бе сред най-посещаваните хотели в Банско, но огромната конкуренция засегна и него, и вероятно това стана причина и за затруднения при обезпечаване на кредитите и задълженията на фирмата. Върху хотела има наложени възбрани в полза на банка, в която той е ипотекиран срещу кредит, както и наложени възбрани в полза на община Банско заради неизплатени публични задължения в размер на 90 666 лева и в полза на физическото лице, към което фирмата, собственик на хотела, също има задължения.

Съдружници в „Ликом-К” ООД са общо четири лица. С най-голямо дялово участие е Людмил Димитров с капитал от 8200 лв., следван от Русин Русинов с 1500 лв. и с минимален капитал от 200 и 100 лева са Мариянка Нинова-Шиваров и Никола Русинов.

Хотел „Бъндерица” далеч не е единственият, който се продава от съдия-изпълнител и цената му е спаднала главоломно за половин година. На тезгяха отново е и имот на разложките бизнесмени и собственици на бившата „Балканстрой“ Костадин Калоянов, Николай Калоянов и Йордан Каназирев с площ 97 855 дка, представляващ горски територии в местността Попада край Разлог, с начин на трайно ползване дървопроизводителна гора. Той е обявен на публична продан за цена от 1 136 843 лева, а преди половин година се продаваше за 1 612 250 лева. При първото му обявяване цената му бе над 2 млн. лева.

Върху имота е учредена договорна ипотека в полза на мощната софийска фирма, чийто едноличен собственик на капитала е „АЛУ КЬОНИГ ЩАЛ” ЕООД, Унгария. Понастоящем имотът се води на друга от плеядата фирми на разложките бизнесмени – „Балканстрой Груп Холдинг“ АД, с променено търговско наименование „БС Група компании“ АД.

През последните години фирмите на Калоянов и Каназирев изгубиха редица имоти. Към момента тече поредната публична продан и на емблематичния хотел „Разлог”. Длъжници са фирмите „България Холидей Травъл“ с предишно наименование „България Холидейз“, представлявано от Атанас Каназирев, и обявеното в несъстоятелност дружество „Пирин Голф Холидейз клуб“ на Николай Калоянов и Йордан Каназирев, което в момента се представлява от синдик. Върху хотела, който представлява внушителна осеметажна масивна сграда, е учредена договорна ипотека в полза на българска банка и заради непокрити задължения в нейна полза има наложена възбрана. Такава има наложена и в полза на НАП. В момента цената на хотела е спаднала под половин милион и се продава само за 432 800 лева. Само за три години тя се е сринала почти 4.5 пъти. През 2016 година хотелът бе оценен на 1 865 250 лева.

ИВА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *