Цената на цигарите отново тръгва нагоре, най-масовите поскъпват средно с 20 стотинки

Цената на цигарите скача средно с по 20 ст. на кутия. От  големите вериги магазини в Дупница и Благоевград вече се изтеглят българските марки цигари. Вчера около обяд от щанда на магазин в дупнишкия жк “Бистрица” бяха иззети всички наличности от марките “Виктори” и “Ротманс” и дистрибутори заредиха с цигари на новите цени. Кутия къс “Ротманс” ще се продава за 5,20 лв. при досегашните 5 лв. Дългият “Ротманс” е с нов цена 5,40 лв. за кутия. Кутия “Виктори” вече струва 5,30 лв., като тук увеличението на цената е с 10 ст.
Това се прави заради решение на Европейската комисия от май 2018 г. за нов акцизен бандерол на който ще има данни за движението на стоката от производителя до купувача. С налагането на новите акцизни бандероли се увеличава и цената на тютюневите изделия, тъй като те са за сметка на производителя на цигари.
Според комисията с новите бандероли ще се спре търговията с безакцизни цигари и тютюн.
Статистиката сочи, че за 2017 г. делът на безакцизните цигари на българският пазар е около 5-6 % , а на рязания тютюн е около 70 %. Загубата за българската икономика от сивият сектор при търговията с тютюневи изделия е около 190 млн. лв. за 2017 г.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *