Пореден скок в цените на горивата

Пореден скок регистрираха цените на горивата от началото на месеца. Движението нагоре е и при трите типа горива – бензин, дизел и газ. През юни поскъпването на бензина и дизела е с около 2 до 5 стотинки на литър, показва проверката на “Марица”. При синьото гориво скокът е с около 2 стотинки. 

Справка в най-голямата база данни за търговия на горива на дребно показва, че към момента цените на горивата са изравнени с тези отпреди 16 месеца – в средата на март 2020 година, дни преди да бъде обявено извънредното положение в страната, и да влязат в сила първите епидемиологични мерки.

Средната цена на бензина А95 в момента е 2,11 лева, колкото е бил и на 13 март миналата година. Подобна е ситуацията и при дизеловото автомобилно гориво. 

При природния газ обаче има много по-сериозен скок. На 13 март 2020 година, в деня на обявяване на извънредно положение в страната, средната национална цена на синьото гориво е била около 0,96 лв за литър. Днес тя е около 1,03 лева, като в различни части на страната стига до 1,07 лева.

Подобна е и ситуацията в съседните страни. В Гърция има повишение на цените през последните 6 месеца на всички видове горива средно с 20%. Скокът в Румъния пък е около 17% за бензина и близо 21% за дизела. Средно пък за ЕС, скокът на трите основни вида горива е малко над 16,8%, показват данните.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *