Ценова тояга удари благоевградчани, шокиращ скок на месото, 1 кг кайма гони 10 лв.

Нова ценова тояга удари благоевградчани, след като последните дни цените на месото полудяха. 1 килограм кайма “Стара планина” вече гони 10 лв. В магазина на популярния месар Борислав Киройчев тя се продава на 9.50 лв., а 1 кг кайма “Милица” е 8.10 лв., или с 1 лв. повече, отколкото преди месец. С 5 стотинки са поскъпнали кюфтетата и кебапчетата от 60 грама, които вече са 49 стотинки, а тези от марката “Стара планина” със същия грамаж са 56 стотинки, или със 7 стотинки нагоре скок само за месец. С повече от 1 лв. се е увеличила цената на килограм свински врат, който сега се предлага за 12.70 лв., а само преди месец цената му беше 11.60 лв. Свинската плешка е на цена 9.25 лв., а миналия месец беше 8.28 лв. С близо 1 лв. по-скъпи са и гърдите с кост – 9.20 лв., а през октомври бяха на цена 8.25 лв. Килограм свински врат се търгува на 12.70 лв., преди месец беше 11.60 лв. С 1 лв. е поскъпнал свинският шол, който е на цена 9.50 лв., беконът е 10 лв., контрафилето е 11.30 лв., а свинското бонфиле удари рекордна цена от 15.40 лв. Килограм пържоли от свинско филе се продават на 11.30 лв., а от котлети на 10.10 лв. Възходящата градация на цените има и на субпродуктите и колбасите.
“Цените непрекъснато растат. Страх ме е да вляза вече в магазина, но нали нещо трябва да сготвя. Предпочитам да ми смелят на място кайма, за да съм сигурна, че в нея има месо, а не черва”, обясни благоевградчанка, която пазарува в кварталния магазин. Поръчва си кило и половина от свинската плешка, малко сланина, за което плаща 16.40 лв. “Ще разпределя каймата в пликчета и така ще изкарам един месец. Абе то и месото вече не е вкусно, нали му слагат хормони. Но и бобът стана скъп – вече 7 лв., почти колкото месото”, прави сметка жената и добавя, че не вижда смисъл да обикаля другите магазини, тъй като и там цените са същите.
“Ще видиш какво се стане със свинското около Коледа. Същото като на Великден – ще ни залеят само внос. Изядохме замразеното месо от Испания, от Америка. Само боклуци ядем. А нашите прасета ги заклаха заради африканската чума. Няма чума, има политика, и тя е да се пречи на чичо от село”, разсъждава Георги Кощанов, който вчера е изкарал трите си козички на продан на животинския пазар в Благоевград. Търси по 100 лв. на коза, но накрая ще ги продаде за “кой колкото даде”. “Само че пазарлък става, ако има купувачи, а вчера такива липсваха. Българите сме по свинското, на ти сега скъпо свинско с хормони. Ще чакам до 12 ч. на обяд и разтурям пазара. И миналата сряда нищо не продадох”, добавя Кощанов.
До двете си козички е приседнал на сгъваемо столче 80-годишният Серафим Йорданов. “Аз им терам по 80 лв., ама никой не дава. Няма мющерии”, казва възрастният човек, който разчита на пенсията от мината. “Жена ми Мария сега е на зеленчуковия пазар, дано да продаде ябълките”, надява се той и като вижда, че няма купувачи, подкарва двете кози към ранчото си покрай река Струма, където ги извежда на паша.
Не се намират мераклии за козите и пръча на пастира Иван от село Лешко, който ги предлага директно от пикапа. “Имам стадо от 19 кози, 26 овце и 6 крави”, казва той. “Ами значи си богат, имаш крава – пиеш мляко”, шегува се друг търговец. “Не е така. Млякото ми го изкупуват по 40 стотинки. И ако ти кажа, че това е един от тия, дето казват, че имат мандри. Ама какво да се прави… Козите ми са породисти, продавам ги за 120 лв., пръча за 150 лв. Масрафът ми е голям. По половин килограм фураж давам на коза през ден”, добавя животноводът. От големи разходи се оплаква и Искра от с. Обел, която е докарала за продан една овца. Търси й 150 лв., а овцата е 60 кг.
“Ама никой не купува. Аз имам 4-5 овце, ама са гледани, чисти, здрави. Младите не искат овче, защото им мирише. Ядат боклуци – вносно свинско месо, ГМО. Преди на животинския пазар се предлагаха и прасета. Ама нали накараха хората, които гледат прасета, да ги изколят, заради пустата чума. То и няма вече кой да гледа прасета в задния двор. Старите хора не могат, а и не е на сметка. От личен опит го знам. Защото купих едно прасе за 140 лв., ами то изяде поне 500 кг брашно, и като тегля чертата, то ми излиза над 300 лв. А навремето хората си купуваха цяло прасе за тази цена, колят и хайде в бурканите. Сега цените на месото са огън. Ама каквото дойде…”, въздъхва Искра и пали колата с овцата и тръгва към с. Обел.
Няма клиенти и за кокошките, които се предлагат по 11-12 лв. и по 15 лв. за петлите, които са докарали дупнишки търговци.
Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 кг, сочат данните в агростатистиката на Европейската комисия. От началото на 2019 г. цените на месото у нас са се повишили близо с 50 % . Прогресивното нарастване първо се обясняваше с африканската чума по свинете в Китай – най-големият производител и консуматор на свинско в света, което доведе до по-засилен внос от ЕС. След това чумата достигна България и само за два месеца през лятото бяха унищожени над 130 000 прасета, което е над 20% от промишленото производство. Не е изключeнo нa мecтa дa имa cпeкулaтивнo увeличeниe нa цeнaтa на месото, счита прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир Ивaнoв. Факт е, че шоковото поскъпване на месото вече става непоносимо за джоба на българина и както е тръгнало, повечето хора са принудени да ограничат или изобщо да се откажат от консумацията му. Накрая ще се окаже, че българинът ще започне да се храни по-здравословно, като наблегне на плодовете и зеленчуците, което може и да е положителен ефект от кризата с месото, шегуваха се през зъби благоевградчани, гневни от шоковите цени, които неконтролируемо растат, за разлика от заплатите.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *