Ценовият пик на Голфа край Разлог вече е далечен спомен, руснаци, англичани и българи продават имотите си на загуба, цените паднаха до 600 евро/кв.м

Имотният пазар в Банско запазва нивата си по отношение на цените през последната година, това коментираха от бранша в курортния град. В момента средното равнище на цените е около 350 евро за кв.м. По-скъпички, но все пак по-предпочитани, си остават апартаментите в хубавите сгради, с нормална такса поддръжка и добре поддържани. По-евтини си остават апартаментите, които имат някакви проблеми, като липса на отделна партида за ток или висока такса поддръжка и недобра поддръжка. В момента в Банско едноспалните апартаменти варират на цени от 15 до 30 хил. евро в зависимост от горепосочените фактори. Върху цената се отразява още и локацията, както и гледката от прозорците или балконите на предлаганото жилище. Най-търсени са апартаментите в близост до планината, но от бранша коментират, че такива почти няма. По отношение на купувачите българите продължават да съставляват значителен процент. Предпочитанията на нашенци са насочени към двуспални апартаменти с по-ниски такси за поддръжка. Такива жилища могат да се намерят на цени от около 45 хил. евро.
Обикновено за хубавите жилища готовите купувачи са повече от един и ако се появи такова на пазара, често продажбата е на принципа “който изпревари”.
През последните шест месеца се наблюдава леко раздвижване по отношение на чуждестранните купувачи. Това са основно руските евреи, които се появиха на имотния пазар в Банско през последните две-три години. Забелязва се леко повишаване на интереса и на англичаните, които пък се бяха отдръпнали за доста дълго време и съставляваха най-високия процент от продавачите.
На Голфа край Разлог цените са по-високи, отколкото в Банско, но там според бранша купувачите са намалели и се наблюдава спад в цените. Причината са проблеми с менажиращата компания. Някои от собствениците на апартаменти са ги обявили за продан и не могат да им вземат цената, на която преди години са ги купили. От бранша коментираха, че в момента хората, които продават жилищата си на Голфа, ги продават с много голяма загуба. Сред продавачите са англичани, руснаци, българи. Около 600 евро е средната цена на квадратен метър там, а в апартаментните комплекси извън Голфа има дори апартаменти, които са почти на двойно по-ниска цена.
Справки на страниците на някои брокерски фирми показват, че в района на Разлог се продават и къщи на много по-високи цени. Къща от 300 кв.м на Голфа с над 700 кв.м парцел се предлага за 450 000 евро. Сред обявените има и къща 80 квадрата с парцел около 100 квадрата на Катарино с цена 110 хил. евро.
Засилен интерес към закупуване на имоти се наблюдава през последните две години и в разложкото село Баня. Там търсенето е насочено основно към къщи и парцели, намиращи се в близост до минералните извори, но предлагане почти няма. Характерно за такива имоти е, че собствениците не са склонни да продават под пазарната цена. Декар земя в регулация се продава за около 50 хил. евро, а ако е в близост до извор, дори и повече. В Банско също се наблюдава повишен интерес към стари къщи и парцели в регулация, но пък и банскалии не са склонни да продават евтино. Цените за стара къща варират от 50 000 евро до 100 000 евро. Такива имоти се обявяват обикновено ако имат много наследници или от хора, които са се установили да живеят постоянно извън Банско или са в чужбина. Тези, които живеят постоянно в града, не са склонни да продават.
От имотния бранш коментират, че върху спада на цените отпреди две-три години и застоя влияние оказват също и публичните продажби. Много купувачи се оглеждат именно за такива имоти, тъй като след няколкократно обявяване цените им падат доста под пазарните.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *