ЦЕНОВИ ШОК В БЛАГЕВГРАД! Агнешкото удари 15,42 лв., най-евтините краставици 3 лв., доматите гонят цените на пилешкото

Благоевградчани ще имат най-скъпата трапеза на Великден, показва справка в сайта на Министерството на земеделието и храните, където ежеседмично следят цените на 5 основни стоки в страната, сред които е и агнешкото. Тези дни предпочитаната агнешка плешка се появи в Югозапада с цена на едро 15,42 лв., което е с близо 2 лв. над средните за страната стойности от 13,79 лв. Преди седмица големите вериги още не бяха заредили деликатеса,   но сега масово го предлагат по 13,49 лв. за цяло агне /в Русе например цяло агне се търгува по 12.00 лв./кг/, бутът е най-скъпият в страната – 14.99 лв. за килограм, при 14,27 лв. средно за другите области, а плешката вече 10 дни не пада под 12,99 лв./кг. Много по-гъвкавите малки магазини, които пазаруват от директния производител, до вчера все още държаха цени от 12,80 лв. за цяло агне, 13,15 лв. плешката и 14.00 лв. килограм агнешки бут.

Предвид масираното зареждане на всички магазини с агнешко в цялата страна продуктът е поевтинял с 1,5%  до 5.5%  в Пловдив, единствено в Благоевград е поскъпнал с 2,4%, отчитат статистиците.

От години агнешкото месо в Благоевград е най-скъпото в цялата страна, а през последните 6 г. то е поскъпнало с близо 3 лв./кг.  Заради доста солената сума от 30-35 лв. за една плешка благоевградчани обикновено се комбинират и си купуват от съседните села агнешко по 6 лв. за килограм живо тегло. Като се вземе предвид, че рандеманът на агнешкото е около 50%,  цената излиза хем малко по-евтина, отколкото е в търговската мрежа, хем купувачът е сигурен, че месото е прясно.

В Благоевград миналогодишната великденска цена държат само цените на яйцата, които варират от 22 ст. /в магазините/ до 30 ст. /на пазара/ бройката. И тук Благоевград е с най-високата цена, защото във Велико Търново и Русе средният размер М струва 18 ст. Освен това за последната седмица яйцата в Югозапада са поскъпнали с 1 ст., което отново е против всякаква пазарна логика, тъй като търговската мрежа е препълнена с тях.

Според източници на „Струма“ обаче в Благоевград от тази пролет се шири нов, находчив и нерегламентиран бизнес, „патентован“ от  жена от кв. „Струмско“ – тя купувала яйца от супермаркета в квартала срещу 20-22 ст., триела със спирт печата им и след подходяща „обработка“, включваща овалването им в кал и сламки, за да им се придаде автентичен вид като на току-що извадено от полога яйце, ги продава в сряда и събота на пазара по 30 ст. бройката. Преди седмица жената била разконспирирана от нейна съседка, която я засякла на пазара с няколко кори „домашни“ яйца и на висок глас се поинтересувала къде точно са й кокошките, тъй като търговката живее в панелен блок на ул. „Яне Сандански“.

Освен месото и яйцата „солена“ на благоевградчани ще излезе и салатата на Великден, тъй като тази година цените на краставиците и доматите надскочиха всякакви разумни граници и вече са по-скъпи дори от пилешкото. На кооперативния пазар няма краставици под 3.00 лв./кг и домати под 3,20 лв., като на места червеният зеленчук стига и до 4,40 лв. Като специална „въдица“ търговците масово ползват указателни табелки, според които зеленчуците задължително са с „произход България“, от Симитли или друго близко населено място.

От миналата седмица целият наличен състав инспектори от Агенцията по храните в Благоевград обикаля търговската мрежа и заведенията за обществено хранене, където се проверява за  правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, наличие на документи за произход и безопасност, уточни шефът на благоевградската агенция д-р Михаил Бащавелов. Хората му проверяват и пазарите с живи животни, на които следят за идентификацията им, паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарносанитарните изисквания и водения регистър от собственика.

До вчера при д-р Бащавелов не бяха постъпили сигнали за открити нередности, но по принцип „урожаят“ при тези проверки е от последната седмица преди Великден до Гергьовден, уточни той. Тази година инспекторите ще удължат проверките до 8 май, 2 дни след Гергьовден, тъй като тогава с по-ниски цени търговците правят опит да се отърват от залежаващата им стока.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *