Ценово цунами! Новият данък върху старите автомобили отприщи недоволство в Югозапада, в Меката на колите втора ръка – Дупница, поскъпването удря собствениците на над 20 000 МПС-та

С открито недоволство посрещат данъкоплатците в Югозапада поредния ценови скок за последните месеци – този път това е новият налог за старите коли, който ще влезе в сила от 2019 г. В Меката на колите втора употреба – Дупница, поскъпването директно удря по джоба собствениците на 80% от регистрираните 21 120 леки автомобила на територията на общината. Това са возилата на възраст над 15 години, в същата категория са и 5850 товарни автомобила. По новия закон собствениците им ще плащат повече с 30% на хазната.

Председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов коментира новосъздалата се ситуация така: „В автокъщите в Дупница едва под 10% са колите, които са на възраст до 15 години. Скокът на данъка няма да повлияе съществено на бизнеса с автомобили. Тези коли обикновено са под 100 конски сили и данъците им са между 20 и 30 лева годишно. Т.е. 30-процентното оскъпяване ще бъде между 6 и 9 лева, което няма да се отрази пагубно на собствениците на стари автомобили.

Пазарът на автомобили в Дупница от 1 година върви нагоре. Гръцки търговци идват и купуват на едро коли, като предпочитат японските модели. Пазаруват на цени от 2000 до 5000 евро. Българите предпочитат леки автомобили до 2000-3000 лева“, изрежда Кацов.

Справка в общинските наредби показва, че за Дупница собствениците на леки автомобили над 15 г. плащат годишен данък по 22 лв. за МПС с мощност 55 киловата, с 40 лв. годишно се бъркат в джоба собствениците на стари леки автомобили със 74 киловата мощност, а по 110 лв. е данъкът на по-мощните коли от 110 киловата.

Пътни полицаи също потвърждават, че над 80% от автомобилите, пътуващи по пътищата на община Дупница, са над 15-годишни, а не повече от 1-2% са нови или на по 2-3 години.

За община Благоевград цифрите са сходни – 70% от регистрираните автомобили са на възраст над 15 г., от тях 52% са дори над 20-годишни.

Венчо Венев от дупнишкото село Бистрица е собственик на „Волга“ от 1977 г. и все още я кара всеки ден. Пред репортер на „Струма“ той коментира промяната в данъка така: „Нямам избор, ще плащам 30% по-скъп данък на колата си, тъй като нямам възможност да си купя нова. И аз искам да карам ново „Пежо“, но нямам пари да го купя. Волгата ми е на 40 години, но работи като швейцарски часовник и мога да я карам още 20 години”, каза Венев.

Вдигането на налога предизвика и по-остри реакции, защото се приема като част от ценово цунами, което от половин година залива данъкоплатеца. Скокът на патентния данък сериозно разгневи кюстендилци.

67-годишният Васил Панов от Кюстендил не крие, че е ядосан: „Защо пък на старите коли, то ние, ако имахме възможност, щяхме да си купим по-ново МПС, ама толкова ми позволява бюджетът. Сега и на колите ли посегнаха!”, възмущава се кюстендилецът, който работи в местна фирма за хляб.

„Всичко е нагоре през последната седмица-две. Като се почне от хляба – вече е над лев. Впрочем Гражданската отговорност беше преди хляба. Или цигарите… Като че ли и кафето по бистрата на кварталните кръчми… Прегледите при лекар специалист от 20 лв. скочиха на 25 лв. без направление. Сега се очаква и за лекарствата, горивата. Метанът вече е с 10 стотинки нагоре”, изрежда ядосано кюстендилцът и продължава:

„И няма кой да каже защо! При ръст на БВП, при стабилна икономика, както се хвалят управляващите… Просто всичко си е една планова, от соца наследена система за вдигане на цените. Комунистите я караха някога така – хлябът ще струва от утре толкова и толкова, олиото, захарта… Как пък нещо, ако е пазарна икономиката ни, ако има истинска конкуренция при бизнеса, търговията, не слезе надолу. Да е по-евтино. Нека някой сам за себе си да потърси пример за нещо по-евтино. Няма. И в погребалните агенции нещата са нагоре. Нищо че след тях се слиза долу”, не спира гнева си Панов.

Междувременно от 5 на 6 лева поскъпнал входният билет за един от най-посещаваните обекти в Кюстендил – градската сауна, казаха клиенти на комплекса. Някои припомнят, че преди години, когато банята се стопанисваше от общината, „удоволствието“ струвало само 1 лев. После скочило на 3 лв., на 4 лв. и т.н. От 4 години градската сауна в Кюстендил, известна преди десетилетия като Алай баня, или Войнишката баня, е отдадена под наем за 5 години.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *