Церовката Г. Алексиева: Заразата ку-треска е тръгнала от съседа, кошарата му е срещу къщата ни, 4-г. ми внуче е в болница…

„От месец и половина предупреждаваме, че в селото ни ще пламне някоя болест, и ето – случи се, порази ни ку-треска“. С тези думи вчера ни посреща Галя Алексиева от благоевградското село Церово. В думите на жената звучи фатализъм – подозира, че 4-годишното й внуче Бисер е лепнало същата болест.

На 6 март снаха й Розалина завела момченцето в благоевградската болница на преглед и личната лекарка му поставила диагноза гнойна ангина. Няколко дни по-късно обаче детето е прието в детско отделение с двустранна пневмония. Докато майката е придружител в болницата, бабата гледа другото дете в семейството, което е на 5 месеца. „Слагаме си маски, като сме с него, но пак сме притеснени”, обяснява жената.

Галя Алексиева е категорична, че знае откъде е тръгнала заразата – от съседа й Димитър Топалов, чиято кошара е точно срещу входната врата на къщата й. И двете се намират на стръмната ул. „8-ми март“ в Церово. 30-ината кози на Топалов са разделени от асфалтовата настилка само с мрежа, която пази животните от колите, но не успява да прикрие миризмата на оборски тор.

„През лятото е невъзможно да отвориш прозорците, защото смрадта е ужасна, а при дъжд цялата тор се излива на улицата и я внасяме в стаите си”, описва перипетиите с комшията Галя. Съпругът й Бисер десетки пъти молел местния кмет Лефтер Едипов да накара съседа да си изнесе животните извън селото, писал жалби, сигнализирал Агенцията по храните. В резултат ветеринарите направили няколко акта на овчаря, но нищо не се променило.

Галя изрича обвинението към Димитър Топалов, че животните му са заразоносители на опасната ку-треска, видимо под афект от болното дете в къщата й. Думите й обаче може да се окажат много точни, ако някой си направи труда да изследва козите на Топалов. Защото животните са болни и това го признава самият овчар, който в 10.00 часа излиза на улицата да пресрещне съселяните си, които по това време всеки ден му водят животните си да им ги пасе – срещу 5 лв. месечно на глава.

„28 кози имам, но от известно време са все болнави – със селска прямота споделя Димитър Топалов. – Тази година ги видях, че започват все по-често да полягват, по 2-3 дни не искат изобщо да се хранят, после пак се надигнат, но се вижда, че не им е добре. Ей сега оная е легнала и не ще да яде, не знам какво да я правя”, сочи 73-годишният овчар към кафеникава коза, опънала се върху изпражненията на посестримите си, която едва повдига глава.

Освен че козите ги е налегнала някаква болест, овчарят се е видял в чудо и с яренцата. Преди месец-два всичките му 11 кози родили, яретата обаче живеели само по 1-2 часа, след което умирали. Оцеляло само едно – Янка, което тези дни навършило 2 месеца. Дори като тръгнали подозрения за заразени хора от животните в селото, никой не дошъл да изследва неговите кози.

„Не знам защо така стана, от студовете ли е, болест някаква ли ги налегна, но тази година за Великден няма какво да продам”, кахъри се овчарят. Яд го е и на държавните субсидии – през 2015 г. за 28-те кози държавата му дала 2200 лв., миналата година получил 1200 лв., а тази година още не му е влязъл и 1 лев в картата. Навремето овчарят работил в АПК-то и като лесничей в Горското и сега пенсията му е 200 лв., с което обяснява и защо ходи да пасе козите на селото. На въпроса не може ли да се изнесе извън Церово кошарата, за да не тормози съседите, дядото отговаря: „Няма къде“, и си намира „спешна работа” в къщата.

В Церово темата за поболелите се двайсетина техни съселяни от пневмония със съмнения за ку-треска, тръгнала от козите, вчера се коментираше усилено след публикацията в „Струма“ за заразата. Хората не бяха наясно трябва ли да ходят на изследвания, ще проверяват ли животните им за болестта, окончателни ли са резултатите на първите 10 изследвани животни, ще се поставя ли селото под карантина.

Докато пресичаме площада, погледите ни са привлечени от огромното сметище в съседство.

„При тая мръсотия не ку-треска, а ми знам какви болести ще ни налегнат още”, гневно изрича млада жена, забелязала, че снимаме боклуците, и бърза да се мушне в чакащо на площада такси.

„Кофите са празни, защото у вторник ги чистят – обяснява баба Ружа, която крета по улицата към кметството. – Яз нито чуем, нито видим”, застрахова се 86-годишната бабка, но охотно обяснява, че откак се помни, селото й е все така мръсно. Чула от дъщеря си за болни кози в Церово, но „то болестите са затова, да одат по ората и животните“.

Ку-треска е открита и при кози в Симитли, това стана известно вчера, след като „Струма“ съобщи за открити положителни проби при 5 кози, отглеждани в село Церово. За установената зараза при животните в Симитли, отглеждани във ферма с около 200 кози, обаче не е оповестено.

Репортер на „Струма“ научи, че преди месец в Симитли от направени изследвания на 10 животни положителни проби са отчетени при 6 кози. Изследванията са извършени, след като се разбрало, че козите раждат мъртви или недоносени, нежизнеспособни ярета. След предприети действия ситуацията в Симитли е овладяна.

Един случай на ку-треска е установен при 32-годишен мъж от село Церово след извършените изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Изследвани са още 10 пациенти, има само един съмнителен случай за ку-треска, взети са втори серумни проби, резултатите ще станат известни в началото на април и тогава ще се уточни дали при мъжа ще се потвърди за това заболяване, каза директорът „Надзор на заразните болести“ в Здравната инспекция на Пиринско д-р В. Мончева.

На 32-годишния мъж е проведено антибиотично лечение в болница, изписан е в добро общо състояние и е у дома си, при всички останали пациенти пробите са отрицателни, продължаваме да правим изследвания, всеки, който реши, може да дойде да направим серумни проби, съобщи още д-р Мончева.

Здравните специалисти поясниха, че оптималната продължителност на лечение е около 2 седмици, може и в домашни /амбулаторни/ условия. Ваксина се използва предимно при най-рисковите контингенти – като ветеринарни лекари, работници в кланици и фермери.

За коментар относно създалата се ситуация потърсихме и кмета на село Церово Лефтер Едипов, който поясни: „Днес доуточнихме действията със специалистите от ветеринарната служба в Благоевград, разговарях лично с ветеринарния лекар д-р Ваня Вангелова, която също ще присъства. От утре с ветеринарния лекар за района д-р Никола Кирянски започваме антибиотично лечение на животните, които са около 1000 козе и овци. Разговарях и с представител на фирмата за обезпаразитяване, която ще дезинфекцира кошарите и улиците в селото. На практика едно домакинство трябва да заплати по 30 лв., съответно по 2 лв. за инжекция на животно и 28 лв. за консумативи на фирмата за дезинфекция. Лично не мога да задължа хората да ползват услугите на фирмата, ако някои смятат, че ще е по-евтино, ако купят препарати за дезинфекция от аптеката, бъркат, тогава не се знае и какво ще е качеството, а трябва сигурност и бързи мерки”, заключи кметът.

„Направена е заявка за доставка на антибиотици и в момента ги очакваме, поради големия брой – 1000 животни, инжекциите ще се поставят от утре, действието на антибиотика е за 5 дни и ще се поставят двукратно, повторното е на петия ден”, поясни и ветеринарният лекар д-р Н. Кирянски. Той уточни, че първоначално ще се третират само дребните преживни животни.

Ветеринарният специалист поясни, че има 10-годишен професионален опит и за първи път се установява ку-треска при животни в района му. Според него най-вероятно заразата е тръгнала от животно, което е купено от друго място, местните жители купуват стоката си, като обикалят животинските пазари в цялата област.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *