Цехът за найлонови торбички на „Екорепласт“ със собствена база в с. Капатово

Столичното дружество за изкупуване, рециклиране и производство на полиетилен и полиетиленови продукти “Екорепласт” ЕООД напуска производствената си база в Сандански, където до момента е под наем, и мести цялата си дейност в петричкото с. Капатово. За целта фирмата на Веселин Герчев през ноември 2018 г. е купила 10,702 дка нива в местността Реката на петричкото село, където в близост е базата му за съхранение, рециклиране и производство на ре-гранулат – по 1100 кг на час, от който после в Сандански произвеждаше фолиа, чували, торбички и др.

Това е същата база, която преди седмица притесни жителите на Капатово да не би там да се съхраняват нелегални италиански отпадъци, но проверка на община Петрич и РИОСВ установи, че това не е боклук, а суровина.

В бъдещата си производствена база в селото фирмата планира да изгради цех за производство на опаковки от пластмаса, ремонтно-механична работилница и складове за гранулата и готовата продукция. Сградите ще бъдат с обща квадратура 5 дка, ще има паркинг с 10 паркоместа, а 40 души ще работят целогодишно на двусменен режим.

„Екорепласт“ вече е задействала процедурата в община Петрич за преотреждане на земята от земеделска в терен за застрояване, както и в РИОСВ – Благоевград за разрешително за тръбен кладенец за нуждите на производството. На съседния терен дружеството има 3 тръбни кладенеца и разрешение да ползва до 346 896 куб.м вода годишно, но явно те няма да стигнат и за новото производство, което се нуждае допълнително от още 11 040 кубика вода при средногодишен дебит 0,35 л/сек.

Имотът за строеж попада частично в територията на защитена зона „Рупите-Струмешница“, поради което екоинституциите трябва да преценят как ще се отрази производството на полиетиленови продукти на зоната. Самата фирма твърди, че вредни вещества във въздуха щяло да има само по време на строителството, защото производството на торбички е безвредно, а и дори да имало някакви емисии във въздуха, те бързо щели да се разсейват заради близостта на терена до Мелнишка река и въздушните течения над нея.

Не е ясно доколко въздушните течения на реката ще спасят атмосферата, след като наскоро фирмата получи акт от 1200 лв. за замърсяване на самата река от досегашната й дейност. Актът беше за нарушаване на индивидуалните емисионни ограничения.

Преди няколко години пък софиянецът бе глобен с 3000 лв. заради изграждането на 3-те сондажни кладенеца в предприятието, без да получи разрешителни от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” – Благоевград. Констатациите тогава бяха, че в производствения процес се формират отпадъчни води, които преминават през утаители и се заустват в същата река. Бизнесменът обжалва глобата в съда, но петричките магистрати я потвърдиха.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *