ЦИК на “поправителен” освободи новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от депутат

Централната избирателна комисия отхвърли заявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от “Има такъв народ” да не бъдат обявявани за избрани народни представители, с което постави в риск поста на градоначалника. Това се случи след гласуване и прегласуване, което бе обявено късно снощи за медиите. След едночасова почивка при трето гласуване членовете на ЦИК промениха позицията си и ги освободиха от депутатския пост.

Борисов се отказа от депутатското място и след предишните парламентарни избори на 4 април. Сега той искаше да освободи по едно място от листите на ГЕРБ в Пловдив и 25-и избирателен район в София. Стоянов, който беше кандидат за депутат от листата на “Има такъв народ”, искаше да освободи място в Благоевград.

Заявленията на двамата предизвикаха бурни дискусии на заседанието на Централната избирателна комисия, тъй като първоначално бяха отхвърлени.

Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване на искането на Стоянов, след като комисията отхвърли това на Борисов. При повторното гласуване искането на Стоянов да не бъде обявяван за избран за депутат не събра нужното мнозинство. Така не е ясно какво точно ще се случи, след като Стоянов положи клетва като кмет, а ЦИК отказва да не го обяви за депутат.

По същия начин Борисов пък се явява избран от два района. В комисията възникна спор има ли право ЦИК да приема такива откази. Темата повдигна зам.- председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него тази практика била от 2014 г., а нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде осободен от институцията, в която е избран. Според Томов с подобни решения ЦИК насърчавала подвеждане на избирателите. 

“Аз съм член на ЦИК от 2014 г. и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било натиск. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде или да не бъде избран”, заяви Георги Баханов, член на ЦИК.

Дори в Европейския парламент има практика на първото му заседание да няма празни места, добави Йорданка Ганчева.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *