Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Рила новият бисер в туристическата карта на България

Църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила е един от новите културни обекти, които ще бъдат финансирани по програма, за да са лидер на туризма в региона. От МРРБ зам. министър Деница Николова обяви преди ден това намерение.

Църква „Св. Архангел Михаил“ се намира на 18 км западно от най-големия средновековен манастир в България – Рилския манастир, основан през X век от Св. Иван Рилски. Построена е на негова земя през XII век и е била под негова протекция. Църквата се споменава още в дарствената грамота (Хрисовул) на цар Иван Шишман от 1378 г. Тя е една от малкото запазени в България кръстокуполни, вписани в квадрат църкви, разпространени на Балканския полуостров през периода XII-XIV век.

„Св. Архангел Михаил“ e паметник на средновековната архитектура и стенна живопис, с разкрити стенописи от XII век. Църквата претърпява значителни разрухи и промени. Старият й първоначален градеж е запазен най-добре на северната и източната страна, с присъщите й пиластри, арки и ниши. През 1995 г. реставраторски екип под ръководството на проф. д-р Любен Прашков разкрива под късни мазилки на северните и източните стени на църквата, уникални фрагменти стенна живопис. В етапните разчиствания и реставрационни работи през периода от 1994 до 2001 година последователно са разкрити около 50 кв.м средновековна живопис. В края на XVIII и началото на XIX век храмът е бил поправян и основно разширен на запад. Най-вероятно тогава е била премахната западната стена. По същото време върху цялата повърхност на стените е била нанесена нова варова мазилка и част от тях са били изписани с традиционна за първата половина на XIX век живопис. През 1994-1995 г. изпод късни варни бадани (разтворена във вода бяла вар за боядисване) са разкрити около 16 кв.м от този период, с което възрожденските стенописи възлизат на площ от 35 кв.м.

През 40-те години на XX век от запад е пристроена и трапезария, на източната стена на която остава нишата с патронното изображение. Тази стена тогава е била западна фасада на църквата.

От средновековния храм са се запазили част от северната и част от източната стена с вече датираните от XII век стенописи. Горната част на сградата заедно с купола са късни преправки от нетрайни материали, нехарактерни за средновековния храм.

Частично изпълнената през Възраждането стенописна декорация заема северозападния ъгъл на наоса на същинската средновековна църква. Иконографията е традиционна и подчинена на факта, че патрон на храма е Св. Архангел Михаил. Иконите са работени в характерната за периода техника.

Църквата е един от многозначимите, новооткрити паметници в България, който допълва вече откритите по поречието на река Рилска стенописи, като тези в параклиса на Хрельовата кула от 1335 г., тези в църквата „Св.св. Петър и Павел“, в метоха „Орлица“ от 1491 г. и църквата в метоха „Пчелино“.

Близостта на храма до Рилския манастир – световен паметник на културата, и наличието на 37 броя паметници на културата в гр. Рила са предпоставка за развитие на българския и международен културен туризъм в района. Църквата „Св. Архангел Михаил“ е включена в разработения от област Кюстендил тематичен културен маршрут Кюстендил-Сапарева баня-Рила-Рилски манастир.

Без съмнение специалистите изразяват становище, че стенописите датират от XII век.

Този уникален паметник вече е популярен в Европа, фигурира в международни туристически справочници и представя културно-историческото богатство на страната ни, но за съжаление отговорните институции на проявяват загриженост за опазването и популяризирането на такава ценност.

Църквата е архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение и художествен паметник на културата от национално значение.

На 24 септември 2018 г. бе завършен първият етап и официално беше открит изцяло ремонтираният и реставриран храм по Проект СВ006.1.21.104 „Да построим моста на туризма – смесица от общо наследство“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и БЮР Македония – Интеррег – ИПП 2017-2020, изпълнен в партньорство с община Старо Нагоричане, БЮР Македония.

Предстои и втори етап от възстановителните работи, който ще включва възстановяване на възрожденската част на храма, както и благоустрояване на прилежащото пространство.

Освен „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила по програмата ще се извършва ремонт и на други два знакови обекта – Видинската синагога и Кремиковският манастир, като общата инвестиция е 22 млн. лева.

СНИМКИ:

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *