Църковното настоятелство в с. Бистрица отказа да се подчини на кмет и поп и реши: Ще хвърлим кръста в реката, който го е страх от Ковид, да не идва…

Църковното настоятелство на храм „Възнесение Господне” в село Бистрица, община Дупница, се противопостави на кмета на селото Кирил Огненски и на свещеника Георги Гелов и отказаха да се съобразят с пандемията, като отсякоха: “На Йордановден ще се хвърля кръста в река Бистрица за здраве! Няма да нарушаваме традицията”.

Събранието на църковното настоятелство, на което присъства и кметът на селото Кирил Огненски, се състоя вчера. Кметът се позова на заповед на общинския управник Методи Чимев и заяви: “Има заповед да не се извършва ритуалът хвърляне на кръста поради пандемията. Аз също няма да организирам празник за селото, ще се съобразя със заповедта”.

Свещеник Георги Гелов, който служи в храма в селото, също изрази мнението си, че не е подходящо по време на пандемия да се струпват хора на едно място, и забрани да се извършва ритуал на реката. Той съобщи, че тази година няма да ходи и по домовете на миряните в селото и да ръси за здраве. “Няма да минавам по къщите. Може в някой дом да има заразени стопани и аз така неволно да разнеса заразата в цяло село”, аргументира се свещеникът.

Настоятелите се съгласиха свещеник Г. Гелов да не обикаля по домовете, но отказаха да отменят ритуала с хвърлянето на кръста в реката. Имаше коментари, че дори и по време на войни и тежки времена за селото винаги е имало ритуал на Йордановден. „Който не иска да се зарази от К-19, да си остане вкъщи. Този ден е едно от събитията за селото, където се събират всички на реката”, заявиха от църковното настоятелство..

В крайна сметка взеха решение, че ще има ритуал на Богоявление и кръстът ще бъде хвърлен в река Бистрица.

На събранието вчера беше приет и бюджетът за 2020 г. на храма. В него лъсна черната статистика: през 2020 г. са извършени 38 погребения и само една кръщенка. Приходите на храма са от свещи и от такса за погребения, която е 90,00 лв.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *