Църне иска 3000 лева заради лоши условия в ареста

3000 лв. заради лошите условия в следствения арест в  Кюстендил – липса на постоянен достъп на естествена светлина, свеж въздух, санитарен възел в арестантското помещение и липса на течаща вода,  поиска като обезщетение кюстендилецът Юлиян Лудачки, по прякор Църне.  43-годишният мъж е известно име сред ъндърграунда на града. В досието си той има присъди за кражби от кафенета, както и на леки автомобили. При един от случаите дори катастрофира с крадено возило край кюстендилското село Цървеняно. Молбата си Църне депозира в Административния съд в областния град.

Неудобствата той бил принуден да търпи в ареста 6 месеца.  Освен това в ареста той преживял унижение, срам, неудобства, уронено било човешкото му достойнство вследствие на незаконосъобразни действия и бездействия на администрацията на ГД „Изпълнение на наказанията“. Той твърди още, че всичко това влошило здравословното му състояние.

В писменото си становище от ГД “Изпълнение на наказанията” – София са категорични, че исковата молба е неоснователна.  От прокуратурата също посочват, че искът трябва да се отхвърли.

  Приетата от съда съдебномедицинска експертиза в заключението си е категорична, че заболяванията на Ю. Лудачки не са повлияни от условията в ареста. Същите са с голяма давност, хронифицирани при несвоевременно лечение, с периодични обостряния при имунен срив на наркотично зависим, какъвто е Юлиян Лудачки, с органична промяна на личността и социална дезадаптация.

Емоционалните преживявания, които Лудачки е преживял в ареста в Кюстендил, са негово субективно усещане и не надхвърлят рамките на неизбежната последица от пребиваването му в затвора за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.    

Така съдът под председателството на съдия Иван Демиревски  отхвърли  предявения от Юлиян  Лудачки иск като недоказан и неоснователен. Освен това Лудачки ще трябва да плати и 100 лева за юрисконсулското възнаграждение на ГД „Изпълнение на наказанията. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок  пред Върховния административен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *