HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Цял живот сте пили тези лекарства, но днес те могат да ви убият

Ако дадено лекарство ви е помагало, когато сте били на 30 или 40 години, на 60 то може да носи много повече вреди, предупреждава obekti.bg, позовавайки се на Live Science. Типичен пример са лекарствата за депресия, които помагат на пациенти до 50 години, но след това стават опасни. Прекалено малко пациенти и прекалено малко доктори си дават сметка, че лекарства, които първоначално са се оказвали полезни при депресия и стрес, на по-късен етап от живота могат да се превърнат в заплаха за здравето.
Това се отнася с особена сила за категорията на т.нар. бензодиазепини, които се предписват за успокояване на нервното напрежение, болки в мускулите и безсъние. Например: Alprazolam, Chlordiazepoxide, Clonazepam, Diazepam, Estazolam, Flurazepam, Lorazepam, Midazolam, Oxazepam, Temazepam, Triazolam и Quazepam.
Предупреждението идва от Американската гериатрична асоциация, която се занимава именно със здравето на възрастните. “Хората над определена възраст имат повишена чувствителност към такива лекарства, както и по-бавен метаболизъм. Ето защо при тях всъщност се постига обратен ефект и тези препарати могат да причинят когнитивни проблеми, делириум, падания и фрактури”, казват лекарите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *