Refan-728×90-July-2019

Чаканият от 30 г. асфалт към границата с Македония отприщи инвестициите в Струмяни, двама латвийци станаха първите “бели лястовици” с туристически комплекс в Цапарево

Двама латвийци, чиито имена са свързани общо с 46 български фирми, в които са съдружници с гърци, германци и руснаци, започват мащабен туристически проект в с. Цапарево, община Струмяни.
Ханна Гутнер и Михаел Духовни ще правят жилищна сграда, ресторант с капацитет 30 места, къщи за гости и бунгала за 24 почиващи, къмпинг зона и басейн в имот в местността Студената вода. За целта те са регистрирали фирма “Софаш” ООД, в която държат по 50%.
Тъй като в района няма водоснабдителна и канализационна система, за 8 дни фирмата е успяла да си издейства разрешение за сондажен кладенец с дълбочина до 150 метра, който ще захранва имота с вода. Предвидените водни количества са до 109 куб. на ден.
Чуждестранните инвеститори за кратко време са получили почти всички разрешителни, които са им нужни, сега единствено строително разрешение ги дели от първа копка.
Според кмета на общината Емил Илиев това е първата инвестиция след асфалтирането на пътя от Струмяни до КПП – Клепало и границата с Македония, което започна миналата година.
“В парцела на Цапарево преди много години бяха сеновали на Горското, те го продадоха на българин, той го препродаде на едни англичани, явно англичаните, от своя страна, са го продали на латвийците”, спомни си Илиев, който още не се е запознал с инвеститорите. “Явно никой от предишните собственици не е искал да строи заради липсата на път, но сега вече асфалтирането е факт и се надявам с този туристически комплекс в Цапарево да започне оживяване на района”, изрази надежда кметът.
В самата община Берово и в съседство с границата вече има десетки построени нови вили, къщи за гости, както и два петзвездни хотела, и метчите на местното население са със същата туристическа инфраструктура да отговори и Струмяни.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *