Чакат министерски експерти за оглед на рушащата се джамия в Кюстендил

За министерски експерти от ведомството на културата ще настоява община Кюстендил. Идеята е да се направи оценка на състоянието на строената през 16 в. джамия “Фатих Мехмед” в центъра на града. Тя не е действаща поне от 35 години, но е паметник на културата, който е в много лошо състояние. Укрепването трябва за започне незабавно, за да се избегнат инциденти.

Миналата седмица изгнили елементи бяха съборени от вятъра. Една от арките на храма, укрепена с дървена конструкция преди десетилетия, е поддала. Прогнилите укрепващи елементи вече не държат и може да рухнат. Това създава опасност за преминаващите пешеходци и за автомобилите по централния булевард “Цар Освободител”. Движението в този участък е отцепено със сигнални ленти. Сложени са и оранжеви пирамиди. Така обаче се стеснява платното и затруднява движението. Обковът на високото близо 39 метра минаре също е отпран, разрушен и силно компрометиран. Има опасност да се срути.

Спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи трябва да се направят. Вариантите за обезопасяване са различни. „Скеле ли ще се прави, ще се извикат ли конструктори инженери, ще го премахват ли, това вече си знаят компетентните лица и органи”, обясниха от кметството в Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *