HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Частната фирма „Кедрон 7“ прекали! Изви ръцете на клиентите си в Благоевград с асансьорни апарати за 350 лв.

Частната фирма „Кедрон 7“, която има офиси в Благоевград, Дупница и София, изви сериозно ръцете на клиентите, които имат асансьори в кооперациите, и от тази година са задължени да сложат вътре аварийно устройство за разговор с техник. В кооперация в благоевградския жк „Еленово“ например януарските сметки на домакинствата набъбнаха с 349,92 лв., които „Кедрон 7“ твърди, че е дала за това устройство.

Цената е доста сериозна, като се има предвид, че в интернет най-скъпото такова е QEST LIFT и струва 181,40 лв. Най-масовите пък са по около стотина лева. SOS комуникаторът “К101″, който с едно натискане на бутона автоматично избира номерата на техниците и се предлага с бонус вечна гаранция, при условие че блокът ползва СИМ карта за 6 лв., доставена от сервиза, е 129,60 лв. „К 102“ пък е 118 лв., а има дори по 50 лв.

Асансьорът в същата тази кооперация в „Еленово“ всъщност й излиза златен по сметките на професионалния домоуправител „Кедрон 7“.

През януари т.г. освен за асансьорното устройство,  фирмата е поискала още 50,10 лв. за асансьорна поддръжка и 57,08 лв. за тока в асансьора. Като се прибавят към тези разходи още стълбищното осветление /12,76 лв./, токът за сутерена и гаражите /17,48 лв./ и ежемесечната абонаментна такса към фирмата от 3,50 лв., за януари месец всяко от домакинствата в кооперацията е платило по над 20 лв. В други месеци, когато не се купува устройство за асансьор, домакинствата плащат по 12 лв. и стотинки отгоре месечно. В услугата се включват 2 почиствания на входа месечно.

В благоевградските блокове, наели „Кедрон 7“ за професионален домоуправител, зрее масово недоволство срещу фирмата. Оплакванията са сходни – домоуправителят им търсил пари за работа, която не са възлагали, идва в съответния блок само когато дойде време за плащане, както и че отказва да прекрати с тях договора си.

В кооперация до жп гарата представители на фирмата дълго време отказвали да предприемат каквото и да е, след като покривът протекъл. Давали само съвет обитателите на горните етажи да си купят найлон, да го опънат върху покрива и да го затиснат с камъни.  Задействали се чак след като живеещите в блока ги заплашили, че ще прекратят договора си с тях.

Както съобщихме, вече има и писмено оплакали се от домоуправителя в община Благоевград. Това са живеещите в бл. 109 на жк „Еленово“, според които на 30 август 2016 г. фирма „Кедрон” 7 на своя глава купила плочки за входа, без дори да се допита до тях, и после им поискала по още 4.39 лв. от семейство. Тъй като според Закона за управление на етажната собственост домоуправителят предприема ремонтни дейности само след съгласуване на общо събрание на етажната собственост, част от живеещите в блока се възпротивили срещу поредния разход и в началото на декември 2016 г. си избират за нов домоуправител съседката Василка Лазарска. Десетина дни по-късно „Кедрон 7“ обаче направила контрасъбрание с другата част от живеещите в блока, в който има общо 18 апартамента, и успяла да уговори присъстващите да продължат договора й за професионален управител.

Залогът е сериозен – блокът е със сключен договор по икономичната тарифа на „Кедрон 7“ и ако се откаже от услугите на професионалния домоуправител, фирмата ще загуби 756 лв. годишно.
„Кедрон 7“ се появява на пазара на услугите в Благоевград преди 5 г., но започва да набира по-сериозно клиенти около програмата за енергийна ефективност. Представители на фирмата тръгват от врата на врата с предложението да съберат и придвижат документите за саниране на съответния блок срещу дребното условие – блокът да сключи договор с фирмата за професионален домоуправител, за да може тя да го представлява. Пред алтернативата сами да обикалят по кабинети, оферираните масово се съгласяват и в момента „Кедрон 7“ обгрижва повече от 350 обекта, сред които е и благоевградската поликлиника.
Мотото на фирмата е „Комплексно обслужване 24 часа в денонощието, 365 дни в годината”. Доста впечатляващо, като се има предвид, че най-ниската такса е 3,50 лв. месечно от апартамент. Това е икономичният пакет, който включва провеждане на общи събрания, 2 посещения месечно за събиране на дължими суми и „събиране на задължения към етажната собственост по съдебен път”.

“Кедрон 7“ наскоро охотно се похвали на страницата си във Фейсбук, че вече е успяла да издейства изпълнителен лист срещу един свой длъжник в жк „Струмско“ – човекът трябва да плати 703,15 лв. такси за услугата на професионалния домоуправител заедно с лихвите, 25 лв. държавна такса плюс 300 лв. възнаграждение на адвоката, когото „Кедрон 7“ наела.

Освен икономична за 3,50 лв., има и по-скъпа тарифа от 5 лв., която включва едно чистене на входа месечно. В ценови пакет „екстра“ пък обитателите на блока получават още  смяна на изгорели осветителни тела в коридора и грижа за градинката пред входа, но цената се определя след оглед на място.

Извън абонаментните услуги, фирмата предлага още измиване и дезинфекция на помещения, коридори, асансьори и т.н. срещу допълнително заплащане, /цената е след оглед/, обиране на паяжини по ъгли и тавани, отстраняване на лепенки, плакати и рекламни материали от входната врата и общите части, извозване на стара битова техника и ненужно обзавеждане и т.н.

Фирма „Кедрон 7“, започнала като домоуправител, днес вече е и посредник-комисионер. Тя предлага на клиентите си връзка с частна фирма за доставка на електроенергия, застраховка на жилища и промоционални цени при подписване на договори за интернет и телевизия, ако клиентът на фирмата избере посочен от фирмата мобилен оператор.

Фирма „Кедрон 7“ е основана през 2011 г. от  благоевградчаните Светослав Николов и Ангел Вангелов, които са пълноправни съдружници с внесен по 2000 лв. уставен капитал. Адресът на фирмата е на последен етаж в панелен блок на жк „Еленово“. Въпреки че се хвалят с много голяма клиентела, годишните счетоводни баланси на двамата бизнесмени не са много оптимистични – според последния им баланс към декември 2014 г. фирмата е приключила със загуба от 4000 лв.

Двамата благоевградчани обаче имат и други фирми. Едната е „Кедрон 7 Пропъртис“ ЕООД, регистрирана отново в Благоевград, на ул. „Шар планина“, и нейният предмет на дейност е конкретно „управление и поддръжка на сграден фонд“. В нея едноличен собственик на капитала й от 1000 лв. е Ангел Вангелов. Има и трета фирма – „Кедрон 7 Хоум“ ЕООД, която също е с предмет на дейност поддържане на сгради, но е регистрирана в столицата през 2016 г. от другия съдружник Св. Николов и софиянеца Живко Тонев.

Явно бизнесът с професионалното домоуправителство напоследък е потръгнал сериозно, защото тази сряда благоевградчанинът Св. Николов е откупил дела на Тонев и вече е едноличен собственик на тази фирма.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

7 Коментара

 1. Жана

  Тези са измамници! Повече няма да ги ползваме, добре че се махнаха, български измамници, типични.

  Отговор
 2. И. Василев

  „Зрее масово недоволство” абе хора,спрете да лепите етикети. Живущ съм в блок и сме техни клиенти и нямам никакво съмнение за коректността на фирмата. Ама е намират се по един,двама и тръгват да петнят нечие име,представят ни дадена ситуация едностранно и натрапват мниение. На момчетата от Кедрон 7 само успехи и да знаете,че масата от хора не е госпожата от Еленово 109.

  Отговор
 3. Кръстев

  Оставете хората да си вършат работата, съвсем нормално е да искат да развиват дейността си. Недоволни за съжаление винаги има, недоразбрали хора също.
  Забравихте кога падаха асансьори в София и тогава скачахте, че някои не си върши работата, а сега какво пари за нищо не ви се дават.
  Всяка услуга си има съответното заплащане, няма нищо нередно в това.

  Отговор
 4. Кирил

  Доколкото съм запознат аз това за разговорните устройства е изискване и неразбирам какво се недоволства толко срещу кедрон. На мранкачите да им се спират асансьорите ама покрай тях и съвестните хора си патят.

  Отговор
 5. Габриела

  Добре е да се представя истината, без уронване на авторитета на дадена фирма. За съжаление манталитета ни е такъв-некомпетентни лица,търсещи недостатъци, винаги обвиняват другия.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *