Червена съветничка в Кюстендил обвини изкупвачите на череши в картел и задкулисие

Общинската съветничка от БСП и Коалиция „За промяна“ в Кюстендил от гражданската квота Мирослава Костадинова подозира изкупвачите на череши в договорки за цените. Те се сринаха на 60 ст./кг.

„Вероятно има картел с уговорки изкупните цени да се държат по-ниски. Минимум 1 лев трябва да бъде изкупната цена, за да може да се инвестира в масивите и да се очаква добра и качествена черешова продукция. Проблем има, и то сериозен, с изкупуването на черешите, трудно се намира пункт, където да се пласират. В село Коняво изкупуват само едри череши, а при нас повечето са дребни заради климатичните условия. Във фабриката за преработка в Копиловци изкупуването е до обяд и хората се редят на дълги опашки. Не са малко и случаите, при които земеделските стопани са връщани, не приемат черешите им, или пък се поставят неизпълними условия. Според мен са необходими повече преработвателни предприятия,  за да има къде да се реализира черешовата продукция, каквато в Кюстендилско не липсва. При положение че качествената продукция е в по-малки количества от некачествената, която не може да отиде на пазара за прясна консумация, са необходими такива предприятия, които да поемат продукцията и на по-малките производители”, отбеляза Мирослава Костадинова.

В село Копиловци черешовите насаждения са между 50 и 100 дка.

„Изкупната цена в Кюстендилско падна до 60 ст. за килограм. Голяма е вероятността при тази стойност дребните производители на череши или да се откажат да полагат грижи за масивите, или да фалират. Иначе 5 фирми изкупуват от доходоносния плод, разкрити са над 100 пункта”, обясниха от общината.

Драстично ниската изкупна цена се обяснява с голямото свръхпредлагане – реколтата тази година е рекордно добра. Липсата на берачи пък принудила стопанин от село Четирци в Невестинско да кара работна ръка от Благоевградско.

„Бисер ги кара всяка сутрин и после ги връща. Неговите череши обаче са едри, когато ги засаждаше, бе ангажирал агроном, който да го посъветва на кои сортове да заложи. Едва ли има сметка да подсигурява спане на берачите, вместо да ги извозва, въпреки че в Четирци има много пустеещи къщи“, коментира жителка на селото.

„Ние имаме 1 декар в село Лиляч, черешите ни са обаче дребни, тъй като са от старите сортове. Едно време са засаждани за нуждите на преработвателната фабрика в Невестино. Тя обаче вече не съществува. Ще оберем каквото можем и мъжът ми ще ги остави за ракия. Не можем да разчитаме и на берачи. И при тях разценката е различна. 20 стотинки производителите плащат на хората, които берат черешите без дръжки, 40 ст. дават за бране на средно едри череши и 50 ст. за едрите“, обяснява кюстендилка.

Тонове череши ще останат необрани тази година заради липсата на реализация. Прогнозите са от около 18 хил. декара плододаващи черешови масиви да се добият около 6-7 хил. тона череши.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *