Червените съветници Г. Янчева, М. Богдански и А. Асиски с питане до Ат. Камбитов! Кмете, кажи: Кой разреши да се премахне водната завеса при ремонта за над 6 млн. лв. на площада в Благоевград?!

Водната завеса, която се спускаше в подплощадното пространство откъм страната на Американския университет в Благоевград, е премахната. Заедно с шадраваните пред общината тя бе атракцията в центъра на града, изградени по времето на Корпуса, с които благоевградчани се гордееха, затова запълването на шадравана с пръст предизвиква горещо недоволство сред гражданите.

Промяната е направена по време на основния ремонт на площада, за който се похарчиха над 6 милиона лв., от които близо 800 000 лв. от джоба на данъкоплатците, сигнализираха във вестник „Струма“ съветниците от БСП в местния парламент Гергана Янчева, Милан Богдански и Антон Асиски. Заради грубото нарушаване на авторския архитектурен проект, спазването на който бе абсолютно задължително условие още при обявяване на поръчката за обновяване на площада, общинските съветници от БСП са внесли официално питане до кмета Атанас Камбитов.

„Част от авторското архитектурно решение на фонтанния комплекс практически е елиминирана и в нейния обем е насипана пръст като подготовка за затревяване или засаждане на растения“, конкретизира сериозността на проблема съветничката Гергана Янчева. Тя и колегите й М. Богдански и А. Асиски още през ноември, преди да приключат строителните дейности по площадното пространство, са сигнализирали в общината.

„Кой е питан, за да бъде променена съществено концепцията за площадното пространство и функционирането на фонтанния комплекс, защо е нарушен оригиналният архитектурен образ на това пространство, с чие разрешение и питани ли са изобщо авторите на проекта от ателието на големия български градостроител арх. Атанас Агура, който вече е покойник, но е прехвърлил авторските си права на ателието, с което дълги години е работил, с ръководител  арх. Станислав Константинов“, коментира пред „Струма“ съветничката Г. Янчева.

Тя и колегите й недоумяват защо никой не се е допитал до гражданите на Благоевград, преди да се предприеме толкова сериозна промяна на цялостната визия на пространството. „Не е ясно дали водозахранването и водооттичането за водната завеса са прекъснати, и дали водозахранването е нарушено окончателно, т.е. дали общата концепция на площадното пространство е нарушена. Затова очакваме кметът Камбитов да ни отговори максимално изчерпателно и да стане ясно на всички благоевградчани направена ли е незаконна промяна на авторския архитектурен проект“, отбеляза адвокат Янчева.

Тя припомни, че при старта на грандиозния ремонт групата на БСП в Общинския съвет настоя да се сформира допълнителна комисия за граждански контрол на ремонтните дейности, но идеята им бе отхвърлена с мотив, че всички строителни дейности се гледали „под лупа“, тъй като се извършват с европейски средства.

Групата на БСП в Общинския съвет настоява още да се предостави информация и точни количествени сметки за това къде и как ще бъдат оползотворени извадените в здраво състояние при ремонта в центъра на Благоевград масивни плочи от полиран гранитогрес, пикован и полиран мрамор и пресован пясъчник, и недоумяват защо са подменени ценните плочи от полиран гранитогрес пред входа на общината с други, подходящи по-скоро за алеи и паркове.

„Заради обявения от кмета пред медиите срок за приключване на работата по ремонта на площада в края на ноември очаквахме отговорите му на ноемврийската сесия на ОбС, но се оказа, че и на заседанието на местния парламент в края на декември Камбитов и екипът му не бяха готови и отложиха отговорите, засега за януари”, обясни общинската съветничка Гергана Янчева.

Мащабното обновяване на площада между хотел „Ален мак“, Американския университет, РЗИ, сградата на общината до пощата стартира със символична първа копка на кмета Камбитов на 19 октомври 2017 г., а на практика преди година на 8 януари 2018 г. За изпълнител след конкурс бе избран консорциумът ДЗЗД „В Строй“, в което са обединени благоевградските фирми „Стилстрой-М“ ООД с управител Михаил Камбитов и ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“, и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско и собственик Константин Обецанов, който в края на 2017 г. стана собственик и на „Благоустройствени строежи“ ЕООД – Благоевград. Според конкурсната документация и подписания договор от кмета Камбитов ДЗЗД „В Строй“ се ангажира да приключи цялостното обновление и реконструкция на площада и подплощадното пространство в Благоевград заедно със съоръженията на фонтаните и асансьорите за инвалиди за 240 календарни дни. Офертата, с която ДЗЗД „В Строй“ спечели обществената поръчка, бе за 5 462 423,87 лв. През юли местният парламент на Благоевград прибави към тази сума още 799 710,17 лв. за непредвидени строително-монтажни дейности, възникнали по време на работата, основно за полагане на армирани бетонни настилки, циментови настилки и замазки и изравнителен бетон.

Изпълнителят на обекта М. Камбитов заяви за „Струма”, че насипаната пръст е за зазимяване на съоръжението, а на въпрос за водната завеса каза, че ще провери дали тя фигурира в проекта…

Благоевградчани са смутени от случващото се, още повече че кметът Ат. Камбитов преди старта на проекта обеща, че едно от любимите места за разходка и отдих на жителите и гостите на Благоевград – площад „Георги Измирлиев”, ще има ново музикално и светлинно оформление след края на ремонтните дейности. В определени дни от седмицата фонтаните, изградени преди 30 години, ще радват пешеходците със специална програма. Това обяви през месец март 2018 г. кметът Атанас Камбитов.

„Фонтаните стават като на Барселона фонтаните. С програмиране и с музиката, която имаме, която е нашата музика по мапинга, която си е на Благоевград, ние сме си я платили, с авторски права. С тази музика примерно, да кажем петък, събота и неделя от 18:45 до 19:10, ще се озвучават фонтаните. Всеки петък, събота и неделя се пуска музиката с фонтаните, светлините, пеещите, един вид да стане нещо като атракция и хората да знаят, че тези дни в този интервал часови го има”, обеща тогава на специална пресконференция кметът Ат. Камбитов.

На същата пресконференция той бе категоричен, че проектът за ремонта не променя по никакъв начин досегашното архитектурно-художествено решение. Към днешна дата благоевградчани не знаят дали фонтаните са пеещи, тъй като ремонтът закъсня и те не бяха пуснати през есента. Но се разбра, че май водна завеса вече няма…

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *