Червеният пъзел се подрежда! Главният финансист на община Благоевград от ерата „Паскалев“ К. Шумантов стана шеф в екипа на губернатора на Кюстендил

Костадин Шумантов е назначен за шеф на дирекция в областната управа на Кюстендил. Под негово ръководство ще бъде административно-правното обслужване, финансите и управлението на собствеността, за което отговаряше главният секретар на областта Гергана Михайлова. Костадин Шумантов се счита за протеже на бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, тъй като беше главен финансист, шеф на дирекция “Финанси и бюджет” в община Благоевград в неговия мандат. След като през 2011 г. властта се смени и Атанас Камбитов от ГЕРБ стана кмет,   финансистът напусна общината. През 2012 г. се пробва на конкурса за главен счетоводител на Районен съд – Благоевград, но не го спечели. През 2013 г. Костадин Шумантов обаче бе назначен за заместник-директор по икономическата част на МБАЛ – Благоевград от шефа на болницата д-р Владимир Пандев и тогавашен лидер на местните социалисти. След 1 година политическата въртележка доведе до смяна на кадрите на БСП с тези на ГЕРБ и Шумантов си тръгна, след като болничен директор стана д-р Огнян Митев. Назначението на К. Шумантов в областната управа на Кюстендил не е изненада, а по-скоро закономерност, като се има предвид, че новият областен управител Йордан Татарски е от обкръжението на Костадин Паскалев. Той беше главен секретар в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, когато Костадин Паскалев беше министър и вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Зам. областните управители на Кюстендил Силвия Велкова и Радослава Чеканска са освободени от длъжност със заповед на служебния премиер Огнян Герджиков. Това стана ясно в последния работен ден от седмицата.

Освободената кюстендилска бизнесдама Силвия Велкова заемаше поста по предложение на Реформаторския блок. След края на административната й служба тя се връща в бизнеса си – шеф на най-големия спортен комплекс в Кюстендил „Зона Спорт”. Вторият зам. областен, Радослава Чеканска зае поста от квотата на партия ГЕРБ. Тя е педагог по образование, а преди да заеме мястото на зам. областен управител бе директор на едно от дупнишките средни училища, където сега се връща на работа.

Уволненията на двете дами са обосновани с чл. 19А от Закона за администрацията. Според него правоотношенията със заместник-министрите, областните управители, заместник областните управители могат да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който ги назначава, съответно определя, по негова преценка.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *