Черешова задушница е

Днес е Черешова задушница – втората от трите големи в Християнския календар. Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. 

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите,, пише БГНЕС. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: “Бог да прости”.

Задушницата се нарича в България “черешова”, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Очаква се днес хиляди българи да се отправят към храмовете и гробищните паркове. На този ден градските управи осигуряват и допълнителен транспорт.

Тази Черешова задушница обаче преминава в условията на извънредна епидемична обстановка.

„Тази година всичко ще бъде, каквото е през всяка друга. Очакваме единствено по-малко хора да посетят храма в условията на пандемията. Християните са стриктни хора. Повечето от тях спазват мерките и носят маски”, каза иконом Димитър Генчев, който е предстоятел на храм “Рождество Христово”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *