Черешов пай

Продукти за 1 стандартна форма за пай с приблизителен диаметър 20 см.

За тестото:

  • 200 г. брашно
  • 60 г. захар
  • 1 щипка сол
  • 120 г. масло
  • 1 яйце
  • 40 г. смлени бадеми

За пълнежа:

  • 300 г. череши без костилка (може и от консерва)
  • 50 мл. бадемов ликьор
  • 500 г. нискомаслена извара
  • 400 г. заквасена сметана, най-малко 20% съдържание на мазнини
  • 130 г. захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 25 г. царевично брашно
  • 5 с.л. разтопено масло
  • 2 яйца
  • 1 с.л. лимонов сок

Мариновайте черешите с ликьора в купа за приблизително 30 минути. За тестото: поръсете брашното върху работната повърхност. Смесете добре захарта и солта в средата. Нарежете студеното масло на малки парченца и ги смесете с брашното, а след това сложете яйцето в средата. Накълцайте всички тези съставки с нож, за да се образуват трохи, след което ги размесете – добавете малко повече брашно ако е необходимо. Оформете тестото на топка, увийте го в хранително стреч фолио и го поставете в хладилника за 30 минути. След това го разточете. Намажете тавичката за пай с масло, поръсете много леко с брашно и поставете тестото във формата. Поръсете с бадемите. Загрейте фурната до 190°C (180°C ако е с вентилатор).

За пълнежа смесете изварата със сметаната, захарта, ванилията, царевичното брашно, маслото, яйцата и лимоновия сок, докато получите кремообразна смес. Изсипете сместа върху тестото, което разстелихте в тавичката и запечете за 10 минути. След това разстелете черешите върху пая и пъхнете обратно тавичката във фурната за още 40 минути. Това е! Добър апетит.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *