Черна вест! Внезапно почина народният певец Младен Койнаров

На 72-годишна възраст внезапно почина известният родопският изпълнител на народни песни Младен Койнаров. „Изказвам огромните си съболезнования за загубата на Младен Койнаров – една от гордостите на Община Баните и Родопите! Гордея се, че той е наш почетен гражданин и неговата памет винаги ще бъде пазена в историята на Община Баните! С него Родопите загубиха още един талантлив и всеотдаен родопчанин, един достоен българин! Нека пазим паметта за неговото творчество, което бе живота му! Нека го почетем не с тъга, а с песните му! И да не ги забравяме!“, каза кметът на община Баните Милен Белчев.

Певецът е родом от село Оряховец и доскоро пееше, над 40 години на сцената, а и работеше с деца. Над 14 години Младен Койнаров обучаваше деца и се радваше на наградите, които малките певци печелят от всеки фестивал. На фестивала “Балканфолк” през 2015 година той получава първата си награда като ръководител и става маестро.

През 2015 г. ансамбъл „Родопа“ направи бенефис на един от най-красивите гласове на Родопите – този на Младен Койнаров.

Певецът си отиде от този свят преди да навърши 73 години. Но ще остане завинаги в сърцата не само на родопчани, но и на хиляди българи.

Младен Койнаров е роден на 15.09.1945 г. в село Оряховец, Смолянско. Приет е след конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопа” – Смолян (1970), но още от 1966 г. участва в концерти из цялата страна. И дълги години е солист на ансамбъл “Родопа”, където изгражда свой собствен стил и се утвърждава като един от най-популярните изпълнители на родопската песен.

Сам издирва и заучава над 350 народни песни от средните Родопи. Част от тях са издадени на дългосвирещи грамофонни плочи, над 70 народни песни записва в Българското национално радио и участва в над 140 телевизионни предавания.

Печели Втора награда на радиоконкурс за народна музика Prix de folklore –Братислава през 1978 год. Носител е на “Сребърна лира” (1995) и “Златна лира (1998), присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

На 15 септември миналата година кметът на Смолян Николай Мелемов изпрати сърдечен поздравителен адрес до народния ни певец, пише Марица.бг.

„Чрез завладяващия Ви глас родопската народна песен звучи вълнуващо и неповторимо, стопля сърцето и душата“, се казваше в поздравлението.

Младен Койнаров остави за нас творчеството си, за да стопля сърцата и душите!
Дълбок поклон!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *