Черна статистика: Над 680 българи се самоубиват годишно, 611 умират на пътя

През изминалата седмица излезе статистика за самоубийствата във Варна. Само там за 6 месеца са посегнали на живота си 100 души. Статистиката е на Районната прокуратура, под чието ръководство са случаите на самоубийства в областта.

24новини.бг публикува статистиката за страната – над 680 души се самоубиват у нас годишно.

Всъщност, по-малко българи умират при катастрофи по пътищата,

съобщи вътрешният министър Младен Маринов, като посочи числото – 611 жерти за 2018 г.

Те са по-малко от тези, коит осами посягат на живота си, но публично за проблема не се говори и затова обществото не забелязва тези жертви.

Смъртта на толкова много хора от самоубиства всеки ден у нас трябва да стане публична тема и да се предприемат поредица от мерки.

Само за последите 2 седмици 24новини.бг писа за четири самоубийства в различни населени места, а след това се случиха още две.

Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като годишно броят на самоубийците у нас е около 680 души, от които над 500 мъже и над 100 жени. Опитите обаче са четири пъти повече.

Кпоред психолозите, самоубийството е на едно от първите места като причина за смърт, след инфаркта, рака, инсулта и диабета.

Относителният дял на самоубийствата спрямо другите видове смърт постоянно нараства.

Повечето хора само са чували какво представлява самоубийството и често техните знания ги карат да пренебрегват този проблем.

Какви погрешни мнения за самоубийството и самоубийците битуват в масовото съзнание?

Първо: Хората смятат проблема за незначителен, но на едно успешно самоубийство съответстват поне четири опита. Всеки самоубиец има средно по осем живи близки – приятели и роднини, за които неговата постъпка е истинска трагедия. Затова проблемът със самоубийствата в големите градове, засяга стотици хиляди хора.

Второ: Смята се, че само душевноболни хора приключват живота си със самоубийство, но те са само 15-20 %, т.е. останалите 80-85 % са „нормални“ хора.

Трето: Мисълта за самоубийство е един от симптомите на депресията. Това е болестно състояние, което може и трябва да се лекува от специалист.

Четвърто: Вярва се, че щом човек говори за самоубийство, никога няма да го извърши. Напротив – самоубийците говорят,за да бъдат чути и и да им се помогне. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *