Черните петъци и измамите – как да се предпазим?

Еуфорията около Черните петъци и големите намаления вече е завладяла голяма част от потребителите.

През този период обаче се увеличава и възможността да станем жертва на измами. Експертът по киберсигурност Любомир Тулев обясни пред „NOVA“ как можем да се предпазим от злоупотреби.

Тулев заяви, че трябва да бъдем много предпазливи, когато сме в търговски център, в който има струпване на хора. Тогава стават най-много кражби, а престъпниците са изключително ловки.

Специалистът коментира и въпроса с източването на безконтактните дебитни и кредитни карти. По думите му става ясно, че някои хакери използват малки ПОС терминали, за да извлекат пари от сметката ни. Трябва да поставяме разплащателните си средства високо, за да избегнем възможността за досег. Има и специални устройства, които са създадени, за да защитят пазаруващите.

Засилва се и разпространяването на фишинг имейли. Текстовете в тях уведомяват за огромни промоции, а посочените цени на продуктите са изключително примамливи. Хората са поканени да посетят конкретен сайт, към който е оставен линк.

Адресът почти не се различава от оригиналния сайт на даден търговец, но се управлява от хакер. Ако решим да пазаруваме и въведем номера на картата си, то данните отиват при измамника. По този начин той лесно може да се възползва от парите ни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *