Честото миене на ръце изсушава кожата – как да се погрижим за нея?

Една от най-важните мерки за превенция на коронавирус е редовното миене на ръцете. Специалисти обясниха, че ръцете трябва да се мият със сапун и вода поне 20 секунди и да ги търкате старателно. Но заради честото миене на ръцете сега, може кожата ви да стане по-суха.

Естествено, трябва да продължавате редовно да миете ръцете, но ето и няколко съвета как да се погрижите за кожата, според “Healthline”.

1. Мийте с топла/хладка вода

Знаете, че задължително трябва да миете ръцете със сапун, но не е нужно водата да е гореща или прекалено топла. Може да се миете с хладка вода или с топла вода. “Много горещата вода накрая изсушава нещата и така ефикасността на измиването не се подобрява”, казва дерматологът Даниела Крошински. Горещата вода премахна естествените мазнини от кожата и така вреди на кожата на ръцете.

2. Използвайте хидратиращ сапун

Някои агресивни сапуни също могат да съсипят кожата и да я направят суха и груба. Няма значение дали ще заложите на течен или твърд сапун, важното е той да е хидратиращ. Експертите съветват да използвате сапун с кремообразна консистенция. “Трябва да търсите сапуни със съставки като глицерин и ланолин”, съветва доктор Луси Ксу. Някои твърди сапуни са с по-високо pH, което също изсушава кожата. Течните са по-нежни.

3. Нанасяйте крем/овлажнител

Малко след като измиете ръцете, трябва да нанасяте крем за ръце, който също е с хидратиращ ефект. Може да използвате и лосиони за тяло, защото те имат високо съдържание на вода. Кремовете за ръце и овлажнителите успокояват кожата, правят я по-мека и увеличават съдържанието на вода в епидермиса.

4. Слагайте ръкавици

Първо измивате ръцете хубаво със сапун и хладка вода, малко след това нанасяте крем за ръце и после слагате ръкавици, за да задържите хидратацията. “Така ще е сигурно, че повърхностната влажност ще отиде, където трябва да отиде”, казва дерматологът Адам Фридман. Носете ръкавиците 1-2 часа.

5. Слагайте дезинфектант

Ако ръцете ви са станали прекалено напукани и едвам ги миете, може временно да слагате повече дезинфектант, когато трябва да ги почистите. Не бива да изоставяте миенето на ръце със сапун. “Дезинфектантът е друга опция, с която може да намалите миенето на ръце, докато кожата се възстанови, но не правете това преди хранене, след ходене до тоалетна и когато ръцете са много мръсни – тогава задължително мийте със сапун”, казва Крошински.

6. Изтривайте ръцете след миене

Винаги след миене на ръцете, трябва да ги подсушите. Всеки човек вкъщи трябва да използва отделна кърпа и кърпите трябва да бъдат сменяни на всеки три дни. Микробите се разнасят по-бързо на влажни ръце.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *