Четирима кандидати, сред тях ЮЗУ студентка, се конкурират за здравен медиатор в Разлог

Четирима души, две жени и двама мъже, са допуснати до втория етап на обявения от община Разлог конкурс за заемане на длъжността „Здравен медиатор“. Те са преминали подбора по документи и вчера се явиха за интервю в община Разлог.  Кандидатите споделиха, че познават добре проблемите на общността и са мотивирани да работят за тяхното разрешаване.

Единият от кандидатите е 38-годишната Камелия Костова, която е студентка в ЮЗУ „Неофит Рилски“, специалност „Социални дейности“, и вече е на финалната права – предстои й дипломиране

„Има доста работа по интеграцията на ромите в обществото. Една от важните теми е образованието и там трябва да се работи доста, за да могат децата да се мотивират да учат и да имат по-добро бъдеще. Повишаване на здравната култура сред общността също е от голямо значение и трябва много да се говори и направи в тази посока”, каза Камелия Костова.

Другите кандидати са със средно образование и също мотивирани да работят за повишаване качеството и условията на живот на ромите от Разлог. Това са Иван Николов, Веселин Димитров и Венета Младенова. Техните приоритети също са образованието и здравната култура. Всички  споделят, че имат желание да работят за подобряване живота на хората и да бъдат техни посредници с институциите и администрацията при решаване на наболели проблеми. 

Според кмета на Разлог инж. Красимир Герчев назначаването на здравен медиатор, който да работи с местната ромска общност, дава своето отражение в положителна посока. Той подчерта, че през последните две години се наблюдава значителен спад на ражданията от непълнолетни момичета и това се дължи на работата на здравните медиатори в посока повишаване на здравната и полова  култура сред населението. Положителни са и резултатите по отношение на образованието.  

 Задачите на здравния медиатор са да работи с хората и да подпомага незапознатите със здравната система за получаване на достъп до здравни услуги, да посредничи между уязвими групи и здравни и социални служби, да участва в организиране на здравни профилактични мероприятия и мероприятия за повишаване на здравната култура и  да работи  за повишаване на имунизационния статус на децата. Този въпрос, особено през  последния месец, се оказа, че все още стои за разрешаване, предвид факта, че по-голямата част от заболелите от морбили деца бяха от ромски произход и не бяха имунизирани. Сред задълженията на здравния медиатор е и подпомагане на общността при попълване на различни документи.

Комисията  по избор на здравен медиатор трябва да излезе с решение до няколко дни.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *