Четири елена лопатари в Пернишко заразени със син език, обявиха от БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 8 нови случая на болестта син език при диви преживни животни. Заразените животни са констатирани в областите Перник – 4 елена лопатари, Враца – 2 сърни, Видин и Ловеч – по 1 елен. С новите случаи общият брой на положителните за заболяването диви преживни животни са 11 на територията на страната. Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за син език при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

Няма опасност от заразяване на популацията от домашни преживни животни, тъй като от 2014 година в България се изпълнява поголовна ваксинация на възприемчивите животни в рамките на Националната програма за наблюдение и контрол на болестта син език върху преживни животни на БАБХ, одобрена от Европейската комисия.

През 2020 година ваксинацията също се изпълнява в срок, като от стартирането на програмата няма констатирано огнище на син език при домашните преживни животни в България.

В Европа към днешна дата общият брой на огнищата на син език при домашни преживни животни е 833. Най-голямо разпространение на заболяването има в Северна Македония и Гърция.

Агенцията по храните напомня, че син език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух. Болестта не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.

 КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *