Четири партии излъчват по един депутат от Перник

Четири партии вкарват по един депутат от Перник. Това сочат предварителните данни след обработката на 100% от протоколите. В 46-ия парламент влизат Кирил Ананиев от коалиция ГЕРБ-СДС, Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Стоян Мирчев от „БСП за България“ и Зорница Стратиева от „Демократична България“.

Перничани обаче гласуваха и преференциално, като предпочетоха не водачите, а друг от листата. Според данните на РИК само на две партии водачите на листи са и предпочетени от гласоподавателите. Това са Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, за когото са пуснали преференциален вот 1663-ма, и Зорница Стратиева от „Демократична България“, посочена от 774 гласоподаватели.

При победителите от изборите ГЕРБ-СДС най-много преференции има последата в листата Христина Георгиева, за която са гласували 1970 души. Втори пък е Георг Георгиев – 1321. Водачът на листата Кирил Ананиев е едва трети – 1172.

Изненада има и при „БСП за България“, където преференциалният вот е отишъл при коалиционния партньор и лидер на АБВ Петър Първанов. За него са гласували 819 души. Втора е Галина Василева с 574, а трети водачът Стоян Мирчев – 529.

При „Изправи се! Мутри вън“ пък преференциалният вот е отишъл при втората в листата Силвия Иванова – 280. Водачът Сузана Теофилова е предпочетена от 248 гласоподаватели.

Окончателно коалиция ГЕРБ-СДС спечели изборите в Перник. Тя е подкрепена от 14 083 души, или 31,69 на сто от избирателите. На второ място отново е “Има такъв народ”, за която са гласували 11 008 души, или 24,77 на сто от избирателите. Трета политическа сила остава “БСП за България”. Червената коалиция е предпочетена от 7192 избиратели, или 16,18 на сто от гласоподавателите.  “Демократична България – обединение” е четвърта с 3967 гласа, или 8,93%.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *