Четири признака, че сте болни, без да забелязвате

Разбира се, не е нужно при всеки бодеж да изпадате в паника. Има обаче някои симптоми, които мнозина възприемат като обикновено неразположение, докато всъщност с тях тялото сигнализира за здравословен проблем. Особено ако се проявяват често или са пълзящи. Ето при кои признаци трябва да бъдете нащрек:

1. Храносмилателни проблеми

Запек, подуване на корема или спазми: храносмилането се влияе от различни фактори и бързо може да излезе от равновесие. Ако редовно или дори всекидневно страдате от храносмилателни проблеми, добре е да ги приемете като предупредителен сигнал на тялото. Те може да свидетелстват за неправилен начин на хранене, вредни навици, психичен стрес, който буквално ни удря в слънчевия сплит, или в най-лошия случай за сериозно заболяване. Ако оплакванията ви не изчезнат след като преминете към балансирано хранене, непременно се обърнете към лекар.

2. Обилен косопад

Ако забележите, че напоследък в четката или гребена ви остават много косми, не го отдавайте просто на възрастта или на фантазията си. Често обилният косопад е резултат от стрес. Макар че днес всички малко или много сме стресирани, не бива да оставяте без внимание такъв явен признак. Опитайте се да отделяте повече време за почивка и разходки на чист въздух; в противен случай стресът може да доведе до по-сериозни и упорити проблеми. И тук е възможно причината да се крие в начина на хранене. Постарайте се да приемате повече хранителни вещества и витамини. Ако косопадът се влоши, потърсете съвета на лекар. 

3. Хронична умора

Мнозина от нас изпитват постоянна умора и приемат състоянието си за нормално. Но внимание! Хроничната умора в никакъв случай не бива да се подценява! Редовната липса на сън е изключително вредна и освен отслабване може да причини и други, по-сериозни проблеми. Непременно опитайте да подобрите продължителността и качеството на съня си. И ако продължавате да се изморявате прекомерно дори когато сте си набавили достатъчно сън, на всяка цена се обърнете към лекар.

4. Упорито главоболие

Обикновено отдаваме главоболието на стрес или недоспиване и дори гълтаме болкоуспокояваща таблетка. Но с тези оплаквания тялото иска да ни съобщи нещо много важно: то е претоварено! Като оставим настрана напрегнатия ден и безсънната нощ, понякога таблетката помага да издържим и специално събитие, което не искаме да пропуснем. Но който страда редовно от главоболие и игнорира този сигнал на тялото, рискува да си навлече сериозни проблеми. Защото стресът, постоянното недоспиване и нездравословният начин на живот разболяват както физически, така и психически. Източник: obekti.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *