HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Чистачка в петричка гимназия: Директорката Т. Георгиева ме заплашва с уволнение, заради стреса от нея работя с валидол под езика

58-г. Добринка Иванова Тренчева, която е чистачка в петричката гимназия „Пейо Яворов“, поиска думата в „Струма“ с твърдение, че директорката Таня Георгиева ежедневно я тормози психически, като я заплашва с уволнение. Ето какво разказа Д. Тренчева:

„Работя 18 г. в гимназията, 4-ма директори са се сменили през тези години, но такъв тормоз не ни е налагал нито един от тях. Трудоустроена съм, имам документ от ТЕЛК с право на работа. Старая се да бъда добър служител и това, което се иска от мен, го върша, без да създавам проблем.

Тъй като имам решение от ТЕЛК, на два месеца ми се налага да посещавам личния лекар, за да ми изпише лекарства по рецептурна книжка, които са животоподдържащи. Преди около 2 седмици помолих директорката Георгиева през обедната почивка да отида до лекаря, но й казах, че се притеснявам да не закъснея малко, да го има предвид. Тя ми се сопна с думите: „В 12.30 часа да си тук”, което ще рече, че не ми позволява да закъснея, ако се наложи, защото почивката ми е именно до 12.30 ч.

Нейното отношение не е само с мен такова, а и с колежките, дори с ученици. С ушите си я чух как веднъж каза на един ученик, който беше закъснял за часа: „Нн трябваше да те взимам в моето училище“.

Миналата година за коледно-новогодишните празници ни накара 6 колежки да работим на национални празници без никакво отопление, при минусови температури, при положение че в училището няма абсолютно никого. Това бяха дните 26, 27, 28 и 30 декември 2016 г., и на 2 януари 2017 г., като в замяна за тези дежурства по 4 часа на ден ни обеща да ни даде компенсация. До ден-днешен обаче, уви, това не се случи.

Защо тормози само нас?! Нали имаме и колеги мъже, защо те са винаги привилегировани от нейното отношение?! Непрекъснато ни заплашва, тормози и обижда, сякаш ние от майка не сме родени. Отгоре на всичко се оказа, че са ми спирали 13 г. ДОД, откакто съм с ТЕЛК, и на мен, и на колегата, който е охрана в училището. Явно не е имало кой да прочете законите и да ми погледне документите.

Предполагам, че защото отидох в НАП миналата година да ми обработят всички документи наново, тя се настрои срещу мен и ме тормози всячески. Що се е отнасяло до проблеми със здравето ни, през всичките години назад не сме имали проблем с нито един директор да ни разрешат да отидем на лекар, само с Георгиева имаме. Нашите смени са от 7:30-15.30 ч. и от 8.00-16.30 ч., а личният лекар работи само първа смяна. Кажете ми как тогава да отида да ми изпише лекарствата, които се изписват на 2 месеца веднъж?!

Обадих се на дъщеря ми един ден да дойде до работата, за да й дам пари да ми купи лекарствата, директорката като я видя, я изгони най-позорно с думите: „В моето училище външни хора не трябва да идват“. Обясних й защо тя е тук, но тя отново отвърна, че не я интересува. Имам 3 прекрасни дъщери, завършили са в това училище, а тя ги гони, сякаш сме престъпници! Защо, когато идва нейното семейство в училището, законите й не важат?!

Дни преди започването на тази учебна година бяхме на работа и на една от колежките й стана много лошо, припадна и загуби съзнание. Над 10 минути съм й удряла шамари, за да се свести. Извикаха от училището линейка, кръвното на колежката беше 250 горна граница, транспортираха я към спешното в Петрич. На следващия ден Георгиева дойде при нас и ни заяви: „Който е болен, да си седи у дома, линейки повече в училището няма да викам, така му пада авторитетът”. Заплашва ни непрекъснато с уволнение, с констативни протоколи, както й че 3 от нас ще изгони и щяла да си докара нейни хора, в очите ни го заявява.

Тази година пуснах жалба до МОН, Инспекция по труда и КНСБ. От Инспекцията по труда бяха на проверка съвсем скоро след жалбата ми, за да проверят фактите и работените от нас неправомерно дни. Директорката обаче не ме извика мен, а други две жени от персонала, аз дори не знаех, че има проверка заради жалбата ми. Тези колежки са накарани да попълнят някакви формуляри/декларации за работното време, за заплатите, без да бъдат упоменати дните, за които сме работили в най-големия студ зимата.

Заради болестта ми не трябва да работя с хлорна вар, трябва да се предпазвам от простудни заболявания, но за да съм коректна с колегите, никога не съм се противопоставила и съм вършила работата си, без да роптая. Болно ми е от отношението на директорката. Заяжда се, за да ме тормози, че нищо не работя, а колежките ми са свидетели, че това не е така.

След като получи отговора от Инспекцията по труда, ни подложи отново на наказание. Заяви ни да мием по 7 пъти коридорите и стълбите на училището, а преди писмото от Инспекцията по труда вършехме това след голямото междучасие в 11:30 ч. и следобед, преди да си тръгнем. Препаратите, които ни се дават за работа от ваканция до ваканция, са сапун за ръце, прахообразен препарат за мивка, 1 пакет прах и хлорна вар. Най-редовно се налага да мием само с вода поради липса на тези консумативи и пак, доколкото е възможно, се стараем да е чисто за децата.

Решила съм за всички тези проблеми да уведомя писмено и омбудсмана на Република България Мая Манолова. Нека видим нормално ли е в 21 век да сме подложени на терор.

Аз може да съм чистачка, но съм преди всичко човек. Не искам кой знае какво от директорката, само едно коректно отношение, без обиди и подценяване. Няма да забравя – веднъж на обедната почивка една колежка хапваше обяда си, в този момент дойде директорката и колежката от страх се задави. Тогава Георгиева ни каза: „Аз това искам, да ви е страх от мен“.

В стаята, която се ползва от чистачките на училището, има мивка със студена вода и развалена пералня. Перем на ръка с ледена вода пердетата и всичко необходимо, а Георгиева се подиграва с нас, че стаята ни била луксозна, за разлика от нейната, която тя реновира, като си сложи всичко, което да й създава уют и комфорт на работата. Няма лошо, директор е, но да не ни се подиграва на труда и мъката!

Непрекъснато, докато съм в училището, съм с валидол под езика заради стреса. Защо е нужно да сменям работата, като имам стаж 20 г. там. Аз мило и драго съм давала и ако съм се разболяла, то е пак донякъде вследствие на работата, тъй като аз бях здрава, когато започнах работа в училището.

И защо всеки ден ме кара да напускам? Може да съм с ТЕЛК, но си върша работата наравно с всички. Тя е от 1 година директорка, а държанието й е такова, сякаш училището й е бащиния, затова редовните й изрази са „моето училище“, заключи възмутена Д. Тренчева.

ДОБРИНКА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

13 Коментара

 1. Фелшер

  Относно Оля, толкова неориентиран човек до сега не съм виждала. Пълно куку.

  Отговор
 2. Велик Грозданов

  Бях ученик в тази гимназия преди десетина години.По онова време класа ни беше разделен на две групи от по 15 души.На едната група преподаваше Оля Вакадинова а на другата Георгиева.Много ясно си спомням, как съучениците ми редовно се оплакваха от нея . Накрая даже няколко деца не издържаха и помолиха Директорката и класната ни да им разрешат преместване в нашата група.Колкото до Вакадинова, за нея мога да кажа само хубави неща.Много благороден човек е и изключително компетентен преподавател.Всеки, който е учил при нея може да потвърди мнението ми.

  Отговор
 3. Един англичанин

  Поразпитах разни познати и се оказа, че на тая овца и очаква неприятна изненада в най – скоро време. Дано, дано, дано…

  Отговор
 4. Василев

  Бръчков ти ли я назначи тая простачка?
  Никой не я иска – нито учители, нито ученици, нито родители.
  Като толко я харесваш направи си я секретарка, защо трвбва да тормозиш хората с нея.

  Отговор
 5. Петров

  Некадърна и неспособна, гербаджийте пак се уляха с поредното политическо назначение.

  Отговор
 6. Петричанин

  Няма ли институции в тази държава, ще видим какви мерки ще вземат!

  Отговор
 7. Един англичанин

  Тая селска пръчка още ли не са я разкарали?И как така е станала директор, да ви еба държавата? Учех там още по времето когато В. Лепидакова беше директорка. По онова време тоя боклук беше последна дупка на кавала.Даже ако не се лъжа още по онова време се заяждаше с учениците.Ако родителите на децата които учат при тая имат поне малко акъл , веднага да организират протест и да поискат отстраняването й от поста.

  Отговор
 8. Саня Сати

  .напишете в гоогле Таня Георгиева портфолио. Да се смееш ли да плачеш ли

  Отговор
 9. В.З.

  Как успя да се докопа до директорското място… Слаб учител, не справедлив и лош човек- с такива впечатления останах от нея. Жалко, че е на такава длъжност. Горко им на хората, които се налага да работят с нея.

  Отговор
 10. Хърба

  Таня G – Хърбата. Ненормалница. Луда. Жена с психични разстройства.

  Оля Вакадинова е най-добрата госпожа по ИТ!!!!

  Отговор
 11. El Cabalero

  Подкрепям коментиралите преди мен. Само че… преди уволнението на директорката няма да е лошо първо да разкарате онова леке (кмета ви) дето я тури на този пост.Ай останете със здраве.

  Отговор
 12. Вън

  Тая нали разведе един мъж ,не й стигна и сега започна и персонала да тормози

  Отговор
 13. Петричанин

  Да я уволнят веднага!Много си е превишила правомощията!Мърла неземна,къде са институциите -запплатаджии само…
  Да не говорим че в това училище мирише двора на канабис

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *