Чистката стигна и МВР! Искат главата на главния секретар Георги Костов

Вътрешният служебен министър Пламен Узунов е поискал от главния секретар Георги Костов да напусне, съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на свои източници. Информацията беше представена в материал за втората порция уволнени областни управители и след коментара на Димитър Главчев от ГЕРБ – “гледайте какво ще се случи и в МВР”, допълни Пик.

Мотив за искането на Узунов, било че Костов е човек на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. От информацията не ставаше известно дали Костов ще освободи доброволно поста. Според Закона за МВР правомощията на главен секретар се прекратяват – по негово искане; при навършване на 60-годишна възраст; при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; при несъвместимост с изискванията за заемане на поста; при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси; при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството при смърт.

Георги Костов беше назначен малко след оставката на предишния вътрешен министър Веселин Вучков и малко след като постът му зае тогавашният вицепремиер Румяна Бъчварова.

Костов работи в системата от началото на 90-те години. Той беше назначен за заместник-главен секретар на МВР в началото на мандата на Вучков. Преди това ръководеше дирекцията на полицията Благоевград и в Бургас.

Започва работа в МВР през 1993 г. като разузнавач в Девето районно полицейско управление в София. Костов е роден през 1967 г. в град Хасково.

Завършил е Висшия технически университет в София. От 1998 г. е началник на група “Тежки престъпления”, а от 2009 до 2010 г. – началник на сектор “Криминална полиция” в Девето районно полицейско управление – София. На 1 август 2014 година той е назначен за шеф на дирекцията в Бургас.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *