Читалището в Благоевград отчете 52 000 лв. собствени приходи за м.г., през 2017 г. ще харчи 335 331 лв. бюджет

52 000 лв. собствени приходи е изкарало благоевградското читалище „Н. Вапцаров“ за миналата година. При бюджет 336 242 лв., 284 130 лв. е държавната субсидия, останалите са собствени приходи плюс 10 000 лв. от община Благоевград, това отчете председателят на читалището Васил Новоселски пред общото годишно събрание миналата вечер.

Освен за заплати на служителите, с 2213 лв. са направени текущи ремонти на филиалните библиотеки, за 808 лв. са купени нови книги, 2592 лв. са похарчени за абонаменти на вестници и списания, а 10 544 лв. са дадени за транспорт на самодейците за участия в изяви извън Благоевград.

„30 000 лв. още очакваме от община Благоевград в изпълнение на решението на ОбС за ежемесечна подкрепа с по 1000 лв. от наема на барчето“, уточни председателят пред читалищните членове.

Към културната институция има внушителен брой от 570 самодейци, които през годината са участвали в 162 изяви, направени са пет турнета в чужбина и шест в страната, 25 участия във фестивали и подобни формати.

„Спечелени са 1 златен, 6 сребърни, 6 бронзови медала; 13 първи места, 6 втори и 3 трети места, както и 5 поощрителни награди“, съобщи В. Новоселски. Той припомни, че в годината, в която бе отбелязан 150-ият юбилей на читалището, обслужването на читателите в централната и филиалните библиотеки стана изцяло автоматизирано благодарение на нов софтуерен продукт, а с помощта на Държавния архив бе реставриран оригиналът на сборника на Братя Миладинови „Български народни песни”.

Новоселски определи като най-големия проблем за читалището крещящата нужда от ремонт на сградата, особено на покрива, който тече отвсякъде. Заради това концертният скъпоструващ орган стои обвит в найлони. Застрашени са и фондът в книгохранилището, музикалните инструменти, оригиналните пана, мозайки и пластики, които са част и от културното богатство на Благоевград.

Председателят Новоселски информира, че се правят нови сценични костюми на 4 от съставите: „Пирински танцов ансамбъл“, групата за стари градски песни, детски танцов ансамбъл „Вихрен“ и китаро-мандолинния състав, който тази година ще отбележи 75 г. от създаването си.

Общото събрание прие отчета и реши да не се променя членският внос, който е по 3 лв. за пенсионери и самодейци и по 5 лв. на година за всички останали. Присъстващите гласуваха и проектобюджет за 2017 г. в размер на 335 331лв.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *