Читалищните секретари в Петричка община отдъхнаха от тежката 2019 г. на о. Св. Ахил

Читалищните секретари от Петричка община си спретнаха с лични средства незабравима екскурзия с исторически привкус в Гърция, където решиха да отдъхнат след напрегнатата година. Групата вдигна със 100% населението на остров Св. Ахил, където живеят само 20-ина местни жители, но към уникалния остров ги привлече историческият факт, че тук е бил гробът на цар Самуил.

С не по-малко любопитство секретарите разгледаха и прословутото с. Вергина, където при археологически разкопки е локализирана първата столица на антична Македония. Тук е открит гроб, за който се смята, че е на бащата на Александър Македонски – Филип II Македонски, освен това е намерен и античният македонски символ – 16-лъчевото слънце, известно като Звездата от Вергина.

С абсолютна професионална деформация читалищните шефки съчетаха разходките и с малко работа – пътьом те си уредиха среща със свои колеги от Гърция, които всяка година организират фолклорни фестивали, и от размяната на телефони до първата покана за официално участие на талантливите петрички деца и самодейци едва ли има повече от няколко седмици.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *