ЧИТАТАЛИ СИГНАЛИЗИРАТ! Заради грипа изчезнаха предпазните маски от аптеките в Благоевград

Предпазните медицински маски изчезнаха от аптеките в Благоевград в разгара на грипната епидемия, сигнализираха читатели на „Струма“. Единствено в аптека „Панацея“ на Джамията имаше маски вчера следобед, които се продаваха само на бройка, не и на кутия, а цената им бе по 12 ст. едната. Малко следобед  мъж купи последните 3 маски от аптека „Марешки“, за всяка от които плати по 20 ст., а аптекарката поясни, че цената е скочила.

„Звънях и във фабриката на „Момина крепост“ АД – В. Търново, за да си поръчам направо кутия, но ми отговориха, че за 2 месеца напред мощностите са заети на пълни обороти и всичко е по поръчка. Открих в Гоце Делчев и приятел, обеща да ми изпрати утре, и там са по 20 ст.“, обясни мъжът.

Купените от него 3 маски се оказаха последните, открити в централната част на Благоевград, обиколката на всички останали аптеки от района на ул. „Дж. Баучер“ до плажа се оказа безрезултатна и отговорът навсякъде бе, че и в склада нямало.

„Предпазните маски по време на епидемия са препоръчителни за хората в затворени помещения, за служители, които контактуват с много хора, както и за болни, за да предпазят близките си от заразяване”,  обясни д-р Веселка Мончева, доректор на дирекция „Надзор над заразните болести“ в РЗИ – Благоевград. Тя подчерта, че в епидемична обстановка маските са задължителни само за работещите в медицински заведения, още повече че у нас болните нямат културата да носят маски, за да предпазят околните от вируси.

„Грипната епидемия със забраната на планови операции и детски и женски консултации остава в сила в Пиринско поне да края на седмицата, но 12-дневната грипна ваканция е най-дългата до момента и напълно достатъчна, и няма да се удължава”, заяви д-р Мончева.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *