Читатели питат: Докога новите социални жилища в Благоевград ще стоят празни?

Зам. кметът З. Кралева: Финални изисквания на МРРБ са причина за забавянето, очакваме през септември да влязат първите наематели

20 дни след официалното рязане на лентата трите блока с нови, напълно обзаведени социални жилища в Благоевград все още са празни. Това провокира вълна от читателски обаждания в „Струма“ с въпроса каква е причината настаняването да се бави.

От деня на откриването на трите кокетни блока в кв. „Освобождение“ те се охраняват от „Алфа секюрити“ ООД от набези и евентуални посегателства. Причината все още да не стартира настаняването в тях са допълнителни изисквания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, указани с изрично писмо, отнасящо се до акта за възлагане, с който се определя начинът на управление на социалните жилища. Окончателното утвърждаване се очаква да стане този месец и то ще трябва да се приеме на сесия от общинските съветници на Благоевград, научи „Струма”.

„Ние сме първата община в България, реализирала проект за изграждане на социални жилища по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”. Жилищата са напълно обзаведени и оборудвани с мебели, уреди и посуда, включително до приборите за хранене“, заяви зам. кметът  по европейските проекти на Благоевград Зорница  Кралева. С това и с неяснотите в детайлите при изпълнение на подобни проекти тя обясни бавенето на финала на процедурата от управляващия орган МРРБ. З.

Кралева припомни, че миналото лято отново поради допълнителни изисквания на министерството във връзка с промени в насоките за кандидатстване по програмата „Региони в растеж 2016-2020“, която финансира строителството и оборудването на новите жилища за нуждаещи се, се наложи да се промени и допълни общинската Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища. От общината уточниха, че целта за промените в общинската наредба беше да бъдат обхванати родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, хора в риск от бедност и социално изключване.

Основанието за подготвените допълнения в наредбата е в интерес на гражданите на Благоевград и категорично не цели изменения в реда на критериите за настаняване, както и промени, касаещи целевите групи, допълниха от кметството. В проектното предложение на община Благоевград още при кандидатстване за европейско финансиране за 183-те нови социални жилища е посочено, че в тях ще бъдат настанявани лица, разделени в няколко целеви групи. Първата обхваща родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, а втората целева група визира хора в риск от бедност и социално изключване. Към момента на кандидатстване за настаняване те трябва да обитават жилище, което не отговаря на законоустановените стандарти за жилищно строителство и проектиране,  което не е електрифицирано или няма достъп до питейна вода, няма канализация и др. В случай че лицето е безработно, трябва да е регистрирано в Бюро по труда – Благоевград, а при трайна безработност да има регистрация и в Дирекция за социално подпомагане – Благоевград. Лицата с влошено здраве и увреждания, с определена степен на трайно намалена работоспособност над 71%, установена по съответния ред и със съответните документи, към момента на подаване на заявлението трябва да имат и личен лекар. Ако кандидат-наемателите имат деца в училищна възраст, те задължително трябва да  имат личен лекар, да са записани и да посещават училищни институции на територията на община Благоевград, с изключение на тези с влошено здраве и увреждания.

Лицата и от двете целеви групи трябва да отговарят на критериите за настаняване на съответната група за целия период на ползване на социалното жилище, с изключение на случаите на прекратяване на регистрацията в Бюрото по труда, съответно в ДСП – Благоевград, при започване на работа или обучение на лицето.

Новите социални жилища в кв. „Освобождение“ са 1-, 2- и 3-стайни. Те няма да са в общия сграден фонд на общинските жилища, чийто брой е около 500, но съвместно ще се управляват от общинско звено от 4-5 служители. Зам. кметът Кралева уточни, че за тази цел няма да се увеличава щатът на Общинската администрация, като функциите ще се вменят на хора, които и в момента работят в кметството.

Трите нови социални блока имат и вътрешно видеонаблюдение с цел охрана и опазване на общинската собственост, като задълженията на наемателите в тази посока ще са част от договора, който те ще подписват преди настаняване.

Зам. кметът Кралева не се нае да коментира начална дата за настаняване на наематели в новите социални жилища, тъй като това е свързано с процедури по одобрение от управляващия орган – МРРБ, както и спазване на редица административни срокове за влизане в сила на взетите решения от Общинския съвет. Надеждите й обаче са това да се случи до края на лятото или в началото на септември.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Фани

    С няколко думи, само цигани и техните чавета, които са с деца и живеят без да плащат тока и водата, ще бъдат настанени там. Ще стане преди местните избори, защото ще трябват гласове за крадливата общинска паплач начело с ДокторО от Падеш….

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *