Читатели питат: Къде гледат институциите?! Кравеферма до детската градина в с. Зелен дол разнася смрад и рояци мухи, собственикът складира бали в общинския имот, трупа тора на асфалта

Ферма с над 10 крави на метри от двора на детската градина в благоевградското село Зелен дол разнася ужасна смрад. Купища тор са струпани от двете страни на улицата и са развъдник на рояци мухи. В двора на детската градина под ограниченото с допълнителна оградка място за игра на децата пък собственикът на фермата Славчо Ангелов е струпал опакованите бали със сено, сигнализираха в „Струма” зелендолци. Те казаха, че за нетърпимото положение няколко пъти са се жалвали, но досега няма предприети действия от нито една институция.

Репортерът ни отиде на мястото вчера. Над 10 крави и теленцата им преживяха спокойно в обора край улицата на метри от детското заведение, а до тротоара и на отсрещната страна на асфалта бе струпан на две големи купчини солидно количество тор. Зелендолци разказаха, че Сл. Ангелов гледа 20-ина крави и 10-ина кози от около 10 години, всички в селото знаят, че получава субсидии по европрограми за животните си, без да има право да ги гледа в двора на къщата си. Забраната за това налага общинската наредба за отглеждане на животни на територията на община Благоевград в член 5 (1), на която изрично е фиксирано, че в урбанизираните територии на населените места (селските райони) се разрешава отглеждането на до 3 броя едри преживни животни, до 10 броя дребни преживни, до 2 свине майки с до 3 техни приплода, до 3 свине за угояване, до 20 птици и до 2 магарета и коне. Пак според същата наредба селскостопанските постройки трябва да са на отстояние минимум 50 метра от детски ясли и градини, административни сгради и болнични заведения, а животните трябва да се отглеждат в специални за целта помещения, отговарящи на зоохигиенните, санитарнохигиенни и ветеринарномедицински норми. Оборът, който репортерът на „Струма“ засне, видимо е далеч от тези изисквания. Зелендолци разказаха, че обичайна практика е кравите да се пускат да пасат на поляната точно под сградата на детската градината, а това е реална заплаха за децата, заради опасността от разнасяне на кърлежи и други вредни насекоми.

„До три дни собственикът на фермата ще изнесе купчините тор, предупредил съм го още преди няколко дни”, заяви в отговор на въпросите на „Струма“ по казуса кметът на Зелен дол Ангел Младенов. Той допълни: „Учебната година в детската градина започва на 11 септември, дотогава ще окося лично тревата в двора, ще боядисам оградката и ще подготвим района за занимания на децата навън. Преди време аз сложих допълнителната ограда близо до сградата и изместихме пясъчника и игрушките, за да не тичат малките по голямата поляна, и така учителките да не могат да ги стигнат. Оборът на Славчо е на около 50-ина метра, не съм ги мерил, но човекът винаги подпомага с каквото може градината и работата на децата, дори финансира тържества. Фермерът не си позволява да пуска животните на поляната, извеждат ги на паша рано сутрин и ги прибират вечер, след като децата са взети от родителите. Не смятам, че проблемът е толкова съществен, колкото някои се опитват да го изкарат, по- скоро става дума за заяждане на лична основа“, заяви кметът на селото Ангел Младенов.

В община Благоевград няма постъпили жалби и сигнали срещу Славчо Смиленов, съобщи главният специалист „Селско стопанство“ Красимира Люткова. По извършена проверка на място се установи, че отстоянието на фермата до детската градина е около 50 м. В долния край на фермата има струпана торна маса, която в рамките на 3 дни ще бъде извозена. Смиленов е предупреден да спазва ветеринарномедицинските изисквания и ежедневно да почиства торовата маса, заяви Кр. Люткова.

„Веднага ще направим проверка на място“, прие сигнала на вестник „Струма“ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Лена Павлова и гарантира, че днес санитарни експерти ще ревизират района на детското заведение в Зелен дол за спазване на хигиенните норми и изисквания.

В момента детската градина е затворена, тъй като през летния период хлапетата са в сборни групи в централната сграда на детска градина „Синчец“ в кв. „Грамада“ в Благоевград, чийто филиал е градината в Зелен дол.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *