Читатели сигнализират: Благоевградската бизнесдама Тонка Трайкова завзе част от ул. „Пере Тошев“ в ЦГЧ да си направи преход към паркинга

Бизнесдамата Тонка Трайкова е завзела улицата пред новата си кооперация до Синята къща в центъра на Благоевград. Читатели сигнализираха, че за личното си удобство Трайкова е заличила бордюра с асфалтова настилка, улесняваща прехода на автомобили от улицата към паркоместата в двора. Преходът завзема над половин метър от уличното платно и е по протежение на цялата входна врата от около 4 метра, с което тотално се усложнява движението по самата улица. Главният архитект на Благоевград В. Тимчев поясни, че за подобни елементи, които са в нарушение на бордюрната линия, не може да се издава  разрешително, защото те са противозаконни, и проверка констатира, че за изграждането на въпросния  преход от общината съгласие не е давано. Видно е, че при последното разграфяване на паркоместата обозначеното място за паркиране на инвалиди е издърпано с 30-40 см така, че да не влиза в зоната на входната врата на новата кооперация, тя обаче не е маркирана като вход със знака, обозначаващ това. На съседното паркомясто пък са монтирани три антипаркинг тела от  общинската фирма „Паркинги и гаражи“.

„Три фирми си плащат паркомясто в зоната, цената на всяко е 144 лв. на месец “, провери управителят на „Паркинги и гаражи“ Васил Атанасов. Той обясни, че паркомястото, обозначено като такова пред входа на новата кооперация на Т. Трайкова, всъщност не е паркомясто, защото е вход,  но отбеляза, че ако строителите са нарушили пътната настилка, са длъжни да я възстановят. Това указва и глава „Опазване на собствеността и общинската инфраструктура“ в общинската Наредба за опазване на общинското имущество и общинската собственост, в чийто чл. 11 се фиксира глоба от 500 лв. и възстановяване стойността на повреденото имущество на „лицата, които… повреждат пътните, тротоарните, градинските и парковите настилки, пътните съоръжения и принадлежности на уличната, пътна и алейна мрежа, освен ако за нарушението не е предвидено по-голямо наказание по други закони или нормативни актове”.

Новата кооперация на ул. „П. Тошев“ 3 е въведена в експлоатация преди няколко месеца, в края на мандата на кмета Камбитов. Строителството на сградата стартира през април 2016 г. върху общинско място, за което три години по-рано, през декември 2013 г., община Благоевград проведе конкурс за учредяване на право на строеж върху имот от 323 кв.м. По-паметливите си спомнят, че преди години там бе т.нар. Червена къща, съседна на Синята къща. Конкурсът бе с изискване за минимум 29 % обезщетение за общината от брутната застроена площ на бъдещата сграда с положени подови настилки, стенни и таванни покрития, ситуирани пропорционално на нивата по вертикалата, срещу отстъпено право на строеж, а началната цена бе 258 865 лв. Конкурсът спечели бизнесдамата Тонка Трайкова, която тогава живееше в кооперацията на отсрещната страна на същата улица. Тя е собственик и съдружник в няколко фирми, сред които мощната месопреработвателна компания КФМ, а преди 3 г. със сина й купиха хотел „Вароша“.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

8 Коментара

 1. Росето Димитрова

  Благоевград не се управлява от кметовете смешници а от кардинали в сянка и бизнескомплексари! Скоро бизнесдамата ще ви купи на килограм. Много хора лапат и си трайкат както винаги е било! Град на мижитурките!

  Отговор
 2. Охлюв

  Ако е само това проблема няма грижи! Ама ако разберете само колко щети е нанесла бизнесдамата на града свят ще ви се завие. Даже нямате идея за какво заграбване става въпрос! Тази жена не играе на дребно. Ако някой от съучастниците който са измамени проговори ще стане много интересно!

  Отговор
 3. Виктор

  Там, около тази кооперация, разрешена и построена по времето на Камбитов и самият тротоар е изграден в разрез на правилата, а е с наклон удобен за живеещите там, но е проблем за пешеходците и хората с колички, било за деца или за инвалиди! И трябва ДА бъде приведен в съответствие на правилата! На Тази много и разрешаваше Насо и Ко, но новият кмет трябва да си свърши работата.

  Отговор
 4. Боби

  Не одобрявам изцепките на богаташите, но тук улицата е еднопосочна и ако някой твърди, че този асфалт пречи, то той е пълен идиот.

  Отговор
  1. Мишо

   Уж не одобряваш , но се съгласяваш …? Въпросът е принципен и става дума за нарушение на закон и своеволия . Ако всеки почне да си прави такива лайненици на какво ще заприличат улиците ??? Селянията и е в повече май на бизнездамичката …цървуло , като види некой лев …и започва да се вживява в илюзорни роли тръъъътт … .чокшшш…

   Отговор
 5. АЗ

  В Благоевград всичко върви на магия. Ни кмет ни институции работят. Фалит! Скоро и хора няма да има.

  Отговор
 6. васил

  Не е лесно да си стар, грозен, злобен, фрустриран, фригиден и алчен хомо сапиенс.

  Отговор
 7. Бай Хой

  Ами сега съответните общински служби да надупят съответната “бизнес”дама и да решат въпроса!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *