ЧИТАТЕЛИ СИГНАЛИЗИРАТ В „СТРУМА”! Ремонтираният само преди 1 г. мост в с. Кременик пропадна, асфалтът се руши…

Жители на с. Кременик, община Дупница, алармираха в „Струма”, че настилката, която беше положена само преди 1 г. на моста, се руши и се свлича от дъждовете.

Репортер на “Струма” отиде на място. Мостът е на пътя между селата Дяково и Кременик и е единствената връзка на малкото село с града. Кметският наместник Здравка Тонева не беше в селото, но репортер на “Струма” я откри по телефона. Оказа се, че тя е в общината в Дупница по служебни дела. Ето какво заяви Здр. Тонева по телефона:

“Мостът не е направен качествено при строежа и пропадна. Преди 1 г. беше ремонтиран и положен асфалт, но година по-късно съоръжението пак пропадна. От едната страна мостът пропада, а от другата страна от поройните дъждове асфалтът е напукан, тъй като водата се е стичала върху него. Във вторник някой с багер е направил канавка, в която да се стича водата при поройни дъждове, за да не отнесе и останалия асфалт. Предполагам, че от фирмата изпълнител са направили канавката. Ако е от общината, щях да зная. Само няколко месеца след ремонта настилката на моста започна да се свлича от едната страна. Тогава от фирмата ми казаха, че нарочно не са положили още един слой асфалт, тъй като трябва да се изчака да слегне мостът, който свързва селото с Дупница”, заяви Здравка Тонева.

Георги Данаилов е собственик на имот над пътя, който преди година се е свлякъл и е залял част от къщата му. Той ежедневно наблюдава изграждането на подпорната стена, за да се увери, че имотът му няма отново да тръгне надолу. Ето какво заяви Г. Данаилов:

“На обекта работиха много фирми от Дупница и Благоевград. Кофража го направиха работници на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. Има технологично време за улягане на обекта и чак тогава ще бъде пуснат в експлоатация. Около 70% от работата е свършена”.

От пресцентъра на община Дупница съобщиха:

“Обектът все още не е приет, тъй като общината има някои забележки към изпълнителя. След като се отстранят нередностите, обектът ще бъде актуван и пуснат в експлоатация”.

Във вторник сутринта се е активирало и свлачище в местността Белата земя, което е заляло с кал и вода същия път между селата Кременик и Дяково. “Свлачището заля пътя, който минава покрай яз. “Дяково” и е единствен до селото. Наложи се с багер да се изгребе натрупаната кал, за да се освободи пътят. През последните дни се изсипа много дъжд и свлачището се е активирало. Няма пострадали хора и автомобили. Вече всичко е под контрол”, заяви кметският наместник Здравка Тонева.

Кременик е малко село с 40 жители. На една от улиците вчера се разхождаше бившата кметица на селото, 75-г. Кирка Темелакиева, която е била два мандата кметски наместник преди повече от 15 г., а съпругът й е управлявал селото три мандата поред преди нея. Тя заяви, че не е разбрала за свлачището и за проблемите на моста, но с умиление си спомни годините, когато в селото е кипял живот. Ето какво разказа К. Темелакиева:

“Излизам на разходка в селото, но няма хора. В момента живеят около 40 души. Преди години кипеше живот. Живееха много хора, пътуваха до Дупница на работа и вечер се прибираха на село, сега е пустота. Селото се пълни само през лятото. Много заможни хора се построиха вили и прекарват лятото на село.

Често си спомням какви тържества си правехме за празниците навремето. Събирахме се, веселяхме се, а сега няма хора. Хубаво е, че 4 пъти през седмицата имаме автобуси от Дупница до селото и обратно. Не сме откъснати от света. Има и магазин, но в него няма и една вафла… Магазинерката е пенсионерка и е пред напускане, но с автобусите пътуваме до Дупница и си купуваме лекарства, храна… Мечтая селото да се напълни с млади хора, да има деца, да има живот”, заключи М. Темелакиева.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *