Читатели сигнализират: Гъсеница унищожава иглолистната гора около Благоевград, шефът на Горското инж. К. Зашев: До 2-3 седмици отново ще позеленее

Гъсеница унищожава иглолистната гора около Благоевград, като изяжда зелените иглички, сигнализираха читатели на вестник „Струма“. Покрай въведеното извънредно положение и доскорошна забрана за разходки в парковете сега хората тръгнаха по баирите и мнозина забелязаха покафенелите върхове на иглолистните дървета, контрастиращи със свежо зеленото на разлистващата се широколистна гора. Загрижени природолюбители дори споделиха притесненията си в социалните мрежи с апел да се сигнализират спецовете в ЮЗДП.

„Това е ръждива борова листна оса. Тя в момента е в стадий гъсеница, която изяжда миналогодишните иглици и за която имахме информация и очаквахме нападение тази година“, коментира директорът на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев. Той обясни, че вредителят какавидира в земята и последните 5-6 г. бил в диапауза.

„Всяка година през лятото взимаме проби, които даваме за изследване в София, вредителите по гората са много и така сме информирани какво да очакваме през следващата година, за да може да вземем навреме адекватни мерки. Знаехме, че ще има активиране на ръждивата борова листна оса и процедурата за поръчка за третиране с препарати от въздуха с хеликоптер на боровите гори бе подготвена, но не можахме да я проведем заради обявеното извънредно положение, с което се спряха всички поръчки“, обясни инж. Зашев и допълни, че сега вече е безпредметно това да се прави.

„Този вредител изяжда двугодишните иглици, но и  едногодишните, тъй като, когато те тръгнат, тя вече е в друга фаза на развитие. След 2-3 седмици, в зависимост от времето, гората пак ще позеленее“, успокои горският шеф природолюбителите. Той отбеляза, че очакват нападение и на борова процесионка, затова имат готовност за поставяне на феромонови уловки, които са един вид капани за мъжките индивиди. Пробите, които ще вземат след 1-2 месеца пък, ще покажат за какви проблеми да се готвят догодина.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *