Читатели сигнализират: Единствената денонощна аптека в Благоевград не работи през нощта!

Единствената денонощна аптека в Благоевград „Марешки“, под площад „Македония” в центъра на града, не работи през нощта. Това сигнализираха читатели на вестник „Струма“ вчера сутринта след неуспешен опит да си купят лекарства в неделя преди 21.00 часа.

„В момента работим до 1 часа през нощта, тъй като колежката за нощната смяна е болна, само снощи ( б.р. в неделя вечерта) затворихме по-рано“, обясни заместник-управителката на аптеката Румяна Николова и разказа: „Точно този въпрос коментирахме с колегите, че  като ми свърша смяната, довечера трябва да се върна отново на работа поне до 1 часа. Не очаквахме, че болничните на колежката ни ще са продължителни, а и  когато става дума за здравето, не е удобно да се задават подобни въпроси. Факт е обаче, че заради недостиг на персонал изнемогваме, но в интерес на клиентите досега успяваме 3-ма души да покриваме смените. За да не остава Благоевград без аптека цяла нощ, се стараем поне до 1-2 часа след полунощ да има дежурен, но с вирусите този сезон има дни, като миналата вечер, в които това е почти невъзможно. Истината е, че вечер рядко идват спешни случаи. В неделя към 20,30 часа дойде млад мъж за лепенки за порязан пръст, а бяхме пуснали вече алармата. По същото време дойдоха и семейство, мъжът настоя да ги обслужим с думите: „Какво толкова, ще вземете парите, утре ще си пуснете касов бон“, което не само е нередно, но и абсолютно невъзможно, най-малкото навсякъде има камери и направи ли някой от нас подобно нещо, ще бъде санкциониран. За да не ги връщаме, изключихме алармата, но пък се оказа, че лекарството, което искат, го нямаме, и се ядосаха…

Опитът ни през годините показва, че със спешни рецепти идват хора докъм 22-23 часа. След 1 часа се търсят основно презервативи, дамски превръзки, тестове за бременност и лепенки. Затова като закъса колежката, решихме, че няма да е толкова фатално, ако докато се върне тя на работа, обслужваме хората до 1 часа през нощта. Като си тръгна след полунощ, задължително взимам служебния телефон и отговарям, а ако има наистина спешен случай, живея наблизо и идвам. Преди десетина дни при такова нощно притичване до аптеката  ме ухапа куче. Мъж, който ми обясни, че е лекар, беше категоричен, че случаят му е спешен и не може да диша, а си купи… ксилометазолин – капки за нос! Да не ви разказвам какви случаи имаме нощно време – обиждат ни, наричат ни как ли не…“, каза фармацевтът Р. Николова. Тя коментира още, че ще обсъди с шефовете си с временно указание към табелата за работното време да се отбележи, че аптеката нощно време ще е с намален график до завръщане на работа на титуляря, който е в болнични.

„Нямаме подаден сигнал в Комисията за защита на потребителите за нарушено работно време и при такъв ще направим проверка“, отбеляза Любомир Палаханов от звеното в Благоевград. Той припомни, че преди време е имало подобна ситуация отново заради заболяване на фармацевт и въпросът бил решен по начина, коментиран от заместник-управителката.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *