Читатели сигнализират: Заради икономии по проекта за 3.5 млн. лв. зазидаха прозорци на община Благоевград и спряха естественото осветление към тъмните коридори, стесняват стълбищата с тухли итонг…

Зазидаха част от прозорците на сградата на общината, а стълбищата са стеснени с над 10 см при санирането на сградата, сигнализираха в „Струма“ читатели. Благоевградчани се възмущават, че строителите променят архитектурната идея на автора на проекта на сградата, който е предвидил през тесни и високи прозорци около стълбището да влиза естествена светлина, която да създава усещане за простор в иначе тъмните като цяло коридори. Според гражданите единствената причина това да се прави е да се икономисват средства, защото да се зазидат прозорците е по-лесно, по-евтино и по-бързо.

Специалисти коментираха още, че поставянето на 10-сантиметрови тухли итонг за изолация от вътрешната страна на стълбищата е пълно безумие, защото за тази цел има много по-нови и модерни материали за изолация, които са с малка дебелина, но с голям коефициент на изолиране.

По стеснените стълбища и от двете страни на сградата вече е трудно да се разминат чиновници или посетители, а при бедствия и аварии тези тесни стълбища, които вече не отговарят на стандартите за обществени сгради, са направо опасни, сигнализираха читателите.

Строителните дейности в сградата на общината стартираха официално на 9 май, когато кметът Ат. Камбитов с част от екипа си и представители на строителите от столичната фирма, спечелила обществената поръчка – „Инфра Роудс“ ЕООД, направиха символична първа копка. Преди да започнат строителните дейности по вътрешното саниране на сградата, се коментираше, че фасадата няма да се променя и ще остане каквато е била. Средствата за санирането са 3 502684,21лв. по европейски проект, спечелен от община Благоевград.

На читателските въпроси, зададени чрез „Струма“, от общината отговориха, че зазиждането на прозорците е само от вътрешната страна и по никакъв начин не променя фасадата на сградата и архитектурния художествен облик, тъй като прозорците на фасадата не са премахнати. Полагането на 10-см изолационни материали от вътрешната страна на стълбищните клетки не променя габарита на стълбището, тъй като се премахва парапетът, излизащ 12 см напред на външната стена, и се монтира топлоизолация от 10 см.

Инвестиционният проект е съгласуван от РСПБЗН и от консултантска фирма за независим строителен надзор „Благоевград инвест 2016“ ЕООД, което е общинско дружество. На искане на „Струма“ за визуализация на финалния резултат след санирането от кметството отговориха, че инвестиционният проект на фирмата строител не съдържа материали за визуализация, тъй като те са пожелателни, но не задължителни.

Строителните дейности трябва да приключат за 6 месеца.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *