Читатели сигнализират: Застрояват терен в района на Кръста, кой разреши строителство около мемориалния комплекс?!

Терен в района на Кръста над Благоевград се подготвя за застрояване, сигнализираха във вестник „Струма“ читатели. Мястото е с площ от около 3 дка, на 100-тина метра вдясно преди паркинга при мемориалния комплекс, почти до алеята, и ясно личат следи от работа на изкопна машина, която е изравнила терена и е смъкнала част от двата срещуположни склона. Имотът е частен, на известната в Благоевград фамилия Търпанови. Бил е горски фонд, но е купен преди години, по време на управлението на Тройната коалиция, като процедурите са довършени в мандата на управление на ГЕРБ.

Теренът е в землището на благоевградското село Делвино, но на въпрос на „Струма” за застрояване в района на Кръста досегашният кметски наместник В. Тодоров заяви, че дори не е чул, че се работи в района и че не знае там да има планове за застрояване.

Собственикът на имота П. Търпанов потвърди, че се готви да строи. „Имаме виза за проектиране и в момента обсъждаме какво да изградим на терена, но при всички случаи няма да правим кооперации или хотели“, коментира за „Струма“ Петко Търпанов, бивш шеф на „Благоевград-БТ”. Той разкри, че идеята на семейството му е да построят две малки сгради, тип вили, за семейно ползване.

„Нямаме намерение да правим нещо за обществени цели. Купихме терена преди 12 г. и няколко години стоя така, като се чудих да го продаваме ли, или сами да го ползваме. По едно време имах идея да направя обществена сграда от типа на тази на Ловния дом, но като се отказаха да правят лифт, и аз се отказах, макар че идеята не беше лоша, защото в района се движат много хора. В момента имаме само виза за проектиране, като планираме да направим две кокетни малки сгради на не повече от етаж и половина върху 100 до 150 кв.м площ. Останалата част от терена остава зелена площ, може би ще го оформим като парк, който няма да е затворен с ограда и ще е общодостъпен. Ограда ще има само около сградите. В района частните имоти са два, нашият и този на Тозеви, който от едната страна граничи с нас, а от другата – с Кръста. Нашият е 3,5 дка и реших просто са го разчистя, защото беше много трънясало и, дето се казва, не можеше да се мине от трънаци и храсталаци. Ако общината се заеме да оформи в района парк, може да го направим съвместно, тъй като не планираме да ползваме повече от половин декар“, коментира Петко Търпанов.

На въпрос дали се опасява, че общинската управа може да забрани в района на мемориала всякакво строителство, той отговори: „Няма как да не ни разрешат строителство, защото теренът е купен с такава цел. За да минем процедурата, са ни разрешили Подробен устройствен план (ПУП) и няма причини за отказ. Теренът ни е продаден с цел строителство и сега няма как да го забранят. А за тези, които се опасяват, че ще вдигам затворени комплекси или хотели, такова нещо няма да има, а който се интересува, може да види ПУП-а, в който са отбелязани 3 постройки – една за сечива за помощно стопанство и две малки сгради – по една вила на двамата синове, нищо повече. Никога не съм имал намерение да дразня обществеността на Благоевград с имотите си, нито ще огранича достъпа до Кръста на когото и да е“, заяви Петко Търпанов.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. 007

  Как стоят нещата със закупуване на земя от горски фонд, желая да закупя 1 дка, за вила, но никъде не открих процедура за закупуване на земя от дгф от фл.

  Отговори
 2. Виктор

  Зад всички такива далавери, ВИНАГИ е ДПС! Петко Търпанов и ко, са хора на ДПС, нищо, че се явяваше като демократ. Но да строиш до кръста, нищо добро няма да им донесе, както на него, така и на наследниците. Просто ще мине време и ще се разбере. Какви хора, ужас!

  Отговори
 3. мими кирилова

  какво ви говори това,купен по време на тройната коалиция,бил е горски фонд.и то точно от търпанов.ако го беше купил друг,щях да си помисля друго.до това свещенно място да строиш,нещо не ми се връзва.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *