ЧИТАТЕЛИ СИГНАЛИЗИРАТ: Новите спирки за градския транспорт в Благоевград са само табели, без навеси и без уширение

Новите автобусни спирки по линиите на градския транспорт в Благоевград, които бяха разкрити от 1 април, са в разрез с правилата за движение по пътищата, сигнализираха читатели в „Струма“.  Репортерски екип вчера направи обиколка по част от маршрутите, за да провери какво е състоянието. Оказа се, че автобусни спирки няма, а има места за спиране. Това е така, защото няма навеси при спирките, към повечето няма уширение, а автобусите трябва да спират  в платното за движение, ако там не са паркирали автомобили. Този проблем е характерен на повечето места, тъй като паркирането на колите не е забранено и при липсата на паркинги улиците са превърнати в такива. Пред спирката при поликлиниката, където трафикът е интензивен, вчера имаше паркирани коли и таксита, както обичайно. Указателната табела за автобусна спирка за линия №5 бе поставена на стълб под тази за такситата, което е, меко казано, объркващо. По същия начин изглеждаше табелата на автобусната спирка по-надолу по ул. „Славянска“,  която е поставена под рекламна табела за плодове, зеленчуци и ядки. Мястото, определено за спирка при ЮЗУ, направо е блокирано от паркирали коли и единственият вариант пред автобуса е да спре встрани от тях в дясната лента за движение. Никой от шофьорите на автомобили не се смущава от това, че нарушава Закона за движение по пътищата, според който се забранява спирането на 50 м от началото на пътния знак за автобусна спирка.   Идентична беше ситуацията и на спирката на ул. „Иван Михайлов“, срещу професионалната гимназия, по линия №1, която бе задръстена с коли. Около спирката при спортния интернат беше сравнително чисто откъм паркирани автомобили. Там пък упътващата табела с маршрута и разписанието на автобуса, странно защо, е монтирана върху ограда на метри след спирката.  Спирката при Радио-телевизонния център на ул. „Иван Михайлов“ също бе в автомобилна хватка и спирането там е мисия невъзможна.

Истинско изпитание обаче пред автобусния шофьор е спирката при Строителния техникум, която е на метри от кръстовището за ул. „Джеймс Баучер“, около което в час пик стават  тапи. Указателната табела е забита на пилон, директно в оградата на тротоара, а автобусна спирка буквално няма. Няколко метра по-надолу част от оградата е премахната и се е образувала пролука, вероятно  предназначена като място за спиране на рейса. Заради дъждовното време вчера нямаше кой знае колко пътници.

На спирка „Ключарите“, кръстена така заради ателието при кръговото кръстовище на Трето училище, намираме все пак една благоевградчанка. Елена Григорова охотно обясни, че за първи път решила да ползва автобус, иначе все си ходи пеша или ползва таксита. „Работя в Колежа по туризъм и дотук стигнах пеша в дъжда. Реших тук да спра и да разуча кой автобус ще ме откара до кв. „Освобождение“. По разписание трябва да дойде след 20 минути. Ще го чакам, взех си кафе от табачето. Уморих се да трамбовам пеша толкова години от стръмната ул. „Вардар“, на която живея, за да стигна до центъра. Хубаво е да се движиш, но вече крака не ми останаха. Гледам да икономисам парите за такси, но когато е студено или горещо, не се издържа и няма как. Можеше поне една маршрутка да пуснат от общината през тези години за удобство на гражданите, нали ние сме данъкоплатци. Затова сега съм доволна, че има повече автобуси, поне да спестя малко пари за таксита и дългото ходене. Надявам се да се разработи линията, която минава за кв. „Освобождение“, за да е в удобство за хората”, разказа под дъжда Елена Григорова. Автобусна линия бе разкрита и до градския парк Бачиново. Спирка по този маршрут има при Горско стопанство, където табелата е поставена до кофа за боклук. Сравнително по-забележими са единствено спирките при парк Бачиново и Воденицата, където и местата за престой са удобни.

И ако за благоевградчани е трудно да се ориентират в ситуацията къде да чакат автобусите и трябва да имат детективски способности, за да открият табелите с разписанието и схемата за движение,  какво да кажат гостите на града и  чужденците? 

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Снимки  

loading...


 1. Спирката при поликлиниката
 2. 2. При ЮЗУ
 3. При Професионалната гимназия
 4. Табела на оградата
 5. Спирка „Ключарите”
 6. Елена Григорова разучава разписанието
 7. Знакът за автобусна спирка при Строителния техникум
 8. Оградата е премахната, за да може да спре автобусът

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

 1. Камбо Падешки

  Нали наш`те хора усвоиха едни пари, дреме ми, че спирките не отговарят на изискванията!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *